• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

  1. Arne van Oranje

    Als er door de zorgverzekeraars gewoon betaald was voor de geleverde zorg waren deze ziekenhuizen niet failliet gegaan. Maar jaar op jaar budgetoverschrijdingen terugbetalen omdat je de zorg wilt leveren voor patiënten die gewoon nodig is is een race naar de bodem.
    Hier hebben meer ziekenhuizen last van maar deze failliete ziekenhuizen waren voor de zorgverzekeraars (met name Zilveren Kruis) luizen in de pels waar ze graag van af wilden.
    De andere ziekenhuizen hebben de boodschap begrepen van de zorgverzekeraars, als je niet doet wat wij willen laten we je net zo failliet gaan als de MC ziekenhuizen. En de overheid stemt er mee in.

  2. Jvandenheuvel@rkz.nl

    De paragraaf “Context” met als thema “Onderliggende disfunctionele factoren” dekt de lading volledig en perfect. Dank Philip, dat scheelt mij weer een blog. Een kortere samenvatting van het falen van het huidige zorgsysteem is niet te maken. Maar wie gaat er nu eindelijk eens iets doen?

  3. thissen

    Het Slotervaart en de IJsselmeer ziekenhuizen maakte gedurende lange tijd al verlies. Zij waren financieel “ out of control” . Al langere tijd. Het is onjuist om te stellen dat wanneer verzekeraars betaald hadden dat dan de ziekenhuizen niet failliet waren gegaan. Verzekeraars hebben ook de taak om prudent met geld van verzekerden om te gaan.
    Er valt ook veel meer te zeggen over de rol en het niet acteren van de toezichthouders die moeten zorgen voor de veiligheid van de patientenzorg. De titel “ de aangekondigde ondergang” is goed gekozen. De ondergang was voorzienbaar. Voorzienbaar was ook dat de patientveiligheid bij niet handelen in gevaar zou komen. En dat geschiedde.
    Het lijkt mij belangrijk om het rapport goed te bestuderen want het toont aan dat er structurele tekortkomen zijn in rolopvattingen en uitvoering van essentiele taken. Het gebruik van de term “ collectief falen” vind ik gevaarlijk want dat wordt meestal gebruikt om bepaalde kernverantwoordelijkheden/taken(O.a. voor patientveiligheid) te verdoezelen.
    Jan Willem Thissen