ACTUEEL

Pestcultuur leidt tot fors hoger ziekteverzuim

Pestgedrag op de werkplek leidt tot een fors hoger ziekteverzuim onder gepesten, pesters en getuigen. Het ziekteverzuim stijgt van gemiddeld 11,6 dagen per jaar in een gezonde organisatie naar 16,9 dagen per jaar in bedrijven met een pestcultuur. Dat blijkt uit onderzoek onder 137 bedrijfsartsen.

Op grond van de statistieken zou elke bedrijfsarts (met gemiddeld drieduizend medewerkers onder zijn hoede) jaarlijks vijftien nieuwe pestgevallen op zijn spreekuur moeten krijgen. Maar slechts 5 van de 137 ondervraagde bedrijfsartsen gaf aan meer dan tien nieuwe gevallen per jaar te zien. Onderzoeker Ida Marsman, zelf bedrijfsarts, signaleert daarmee een onderraportage.

Volgens Marsman heeft slechts 17 procent van de bedrijven beleid ontwikkeld om pesten tegen te gaan, maar ook daar is sprake van onderregistratie. Als oplossing zien de bedrijfsartsen een actievere bijdrage van zichzelf. Een laagdrempelige toegang tot een bedrijfsarts is de beste manier zijn om pestgedrag terug te dringenm, aldus Marsman.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top