ACTUEEL

Staatssecretaris wil betere mondzorg ouderen

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS wil meer aandacht voor mondzorg in verpleeghuizen. Ook gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het onderwerp extra aandacht geven.

Dit zegt Veldhuijzen van Zanten in antwoord op Kamervragen. Ze reageert daarmee op berichtgeving op dat de gebitsverzorging in verpleeghuizen onder de maat is. Verpleeghuisarts en promovendus Gert-Jan van der Putten constateerde eind vorig jaar dat de tanden van veel kwetsbare  bewoners van verpleeghuizen niet worden gepoetst, met uiteenlopende gezondheidsklachten als gevolg.   

Onderdeel

Veldhuijzen van Zanten laat aan de Tweede Kamer weten dat “mondzorg een onderdeel moet zijn van de dagelijkse verzorging en dat er goed gepoetst moet worden om problemen te voorkomen”. Volgens de staatssecretaris voorzien de zorgzwaartepakketten ook in de deze zorg.

Richtlijn

De staatssecretaris roept de beroepsvereniging voor specialisten ouderenzorg op om de richtlijn “mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen” nadrukkelijk onder de aandacht te brengen . Daarnaast gaat de inspectie de mondzorg in een korte serie bezoeken aan verpleeghuizen extra aandacht  geven.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top