ACTUEEL

Leidse ziekenhuizen bundelen verloskunde

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Diaconessenhuis Leiden gaan een gezamenlijk Acuut Verloskundig Centrum (AVC) opzetten. De ziekenhuizen reageren daarmee op de aangescherpte kwaliteitseisen rond de verloskunde zorg.

Om de kwaliteit van de verloskundige zorg te verbeteren en met name de relatief hoge babysterfte terug te dringen, maken de verloskundige beroepsverenigingen NVOG en KNOV zich sterk voor een integrale aanpak van verloskundige zorg. Het Leidse initiatief is een rechtstreeks uitvloeisel van dit beleid.

Minimaliseren

Het Acuut Verloskundig Centrum (AVC) wordt gebouwd binnen de muren van het LUMC. Deze locatiekeuze wordt ingegeven door het feit dat het LUMC een neonatale intensive care heeft. Het centrum wil de beste zorg voor elke zwangere in de regio leveren, waarbij ziekte en sterfte van moeder en kind rond de geboorte wordt geminimaliseerd. Dit betekent dat het centrum 24/7 acute verloskundige zorg levert, één-op-één begeleiding, aanwezigheid van gynaecoloog, kinderarts en anesthesist. Bovendien gaat het centrum aan de slag met het concept van family centered care. Dit houdt in een servicegericht zorgproces opgezet, gestructureerd rond moeder en kind.

Bouw

De bouw van het AVC start dit jaar. Het centrum opent in 2014. Het AVC zal binnen het LUMC dichtbij het OK-centrum worden gesitueerd, zodat bij een acute hulpvraag binnen 15 minuten gestart kan worden met een interventie op de OK. De verwachting is dat er in de regio Leiden jaarlijks 3500 zwangere vrouwen door het centrum geholpen kunnen worden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top