ACTUEEL

Vergoedingstop reduceert angststoornissen

Artsen hebben minder vaak een angst- of slaapstoornis vastgesteld bij patiënten sinds slaappillen niet meer worden vergoed. De vergoeding werd in 2009 afgeschaft en sindsdien is honderden keren minder de diagnose angst- of slaapstoornis gesteld.

Dit blijkt uit een op 6 februari gepubliceerd onderzoek van Nivel, het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg en de Universiteit Utrecht. De resultaten staan ook in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Family Medicine. Ook het verslavende medicijn benzodiazepines werd minder vaak voorgeschreven. De slaappillen kunnen op korte termijn werken, maar op lange termijn verslavend zijn of niet meer werken.

Beïnvloeden

Nadat de vergoeding was afgeschaft, stelden huisartsen minder nieuwe diagnoses van slaapstoornissen namelijk 2.863 in 2009 tegenover 3.254 het jaar daarvoor. Ook werden er minder nieuwe diagnoses van angststoornissen gesteld: 3.710 in 2009, dat waren er 59 minder dan het jaar daarvoor. “Dit betekent, dat je met een overheidsmaatregel artsen in hun voorschrijfgedrag kan beïnvloeden”, stelt NIVEL-programmaleider Liset van Dijk.  “Je kan nieuw gebruik van slaappillen voorkomen en zo het gebruik terugdringen.” Het onderzoek is uitgevoerd met gegevens uit het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Dit telt 84 huisartspraktijken met 350.000 ingeschreven patiënten. (ANP)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

6 februari 2012

Nog steeds kort door de bocht. De registratie van angsstoornissen is verminderd en de registratie van bekende benzo verslaafde/afhankelijke patienten.
Meer valt er niet te zeggen; ongetwijfeld gaat er ergens iets worden gecompenseerd.. maar waar: patienten erbij betrekken, oh ja: patienten!

Anoniem

7 februari 2012

is een daling van 1,5% van diagnoses voor angststoornissen significant? Ik word angstig van het gebrek aan wetenschappelijk gehalte van het NIVEL.

Anoniem

7 februari 2012

Is 12% minder slaapstoornisdiagnosen misschien wel significant? Maar inderdaad, het vergt wat meer analyse alvorens hier een goede uitspraak over is te doen. Overigens is dit een zeer belangwekkend onderwerp, want rakend aan algemene 'keuzemotieven'. Wanneer twee alternatieven beide als 'gratis' worden waargenomen zullen mensen het meest uitgebreide alternatief kiezen in plaats van het best passende. Zie hoe vol mensen bij een lopend buffet hun bord scheppen. Wanneer er een prijsverschil wordt gepercipieerd gaan mensen nadenken over wat ze echt belangrijk vinden. Dat beïnvloedt het keuzegedrag - en maakt mensen ook meer betrokken bij wat ze hebben gekozen. Daarover is uitvoerig onderzoek gedaan, alleen nog niet in de zorg. Als er situaties zijn waarin uit verschillende therapieen kan worden gekozen is en 'prijsperceptie' mogelijk een factor die ook voor patienten kan leiden tot een meer zorgvuldige afweging. Dat is iets anders dan 'tweedeling'. Het is maar een hypothese.

Anoniem

14 februari 2012

Het is al bekend. Geld stuurt de zorg, niet alleen kwalitatief, kwantitatrief maar ook inhoudelijk. Nu onderzoeken of de diagnose angststoornis niet aangepast is aan een diagnose die valt onder de verzekerde zorg. Patienten in de huisartsenpraktijk zijn nu eenmaal klanten nietwaar?

Anoniem

7 juni 2012

maar het aantal slaap en angststoornissen is niet evht gedaald natuurlijk!!ze worden alleen niet meer behandeld omdat daar geen geld voor is.tenenkrommend dit.is men nou echt zo dom als het achtereind van een varken?

Top