ACTUEEL

AWBZ-indicaties laten versnelde groei zien

Het aantal mensen dat een beroep doet op de AWBZ is in het derde kwartaal van 2011 gegroeid met ruim elfduizend tot bijna 760 duizend mensen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal indicatieorgaan zorg (CIZ).

Daarmee tekent zich een versnelling af in het aantal gehonoreerde indicaties. Eerder maakte het CIZ bekend dat het totale aantal indicaties tussen juli 2010 en juli 2011 met bijna 30 duizend was gestegen. Dit komt neer op een kwartaalgemiddelde van circa 7500.  

Extramurale groei

De groei in het derde kwartaal komt vooral voor rekening van de extramurale zorg. Kregen op 1 juli vorig jaar 413 duizend mensen extramurale zorg, drie maanden later waren dit er bijna 420 duizend. Het aantal mensen dat intramurale zorg krijgt, steeg in dezelfde periode van 335 duizend tot 340 duizend.

Instroom gehandicaptenzorg

Wordt er gekeken naar de verschillende sectoren, dan is er sprake van een groei van het aantal indicaties voor gehandicaptenzorg. Het aantal indicaties in deze sector groeide van 103.645 naar 106.650. Volgens het CIZ is de toename van cliënten met aanspraak op intramurale zorg in de gehandicaptenzorg te wijten aan een herdefiniëring van het onderscheid tussen de grondslag Somatische aandoening (SOM) en Lichamelijke Handicap (LG). Hierdoor is een aantal cliënten dat voorheen onder de sector verzorg en verpleging viel naar de gehandicaptenzorg gegaan. “Er is dus sprake van een verschuiving van cliënten en niet van een grotere instroom van nieuwe cliënten”, aldus het CIZ.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top