ACTUEEL

Gynaecologische kankerzorg maakt kwaliteitsslag

Ziekenhuizen in de regio Noord-Holland, Flevoland en de regio rondom Deventer-Zutphen-Apeldoorn gaan nauw samen werken met de gynaecologisch oncologen van het gespecialiseerde Centrum Gynaecologische Oncologie Amsterdam (CGOA). De partijen hebben de samenwerkingsafspraken vast gelegd in een convenant.

De samenwerking betekent ondermeer dat voor aanvang van de behandeling een ‘superspecialist’ van het CGOA, wordt geraadpleegd. zoals in de landelijke richtlijnen is afgesproken. Daarbij zal gebruikt worden gemaakt van videoconferencing. Via de videoverbinding worden patiëntgegevens en beelden uitgewisseld met het CGOA en besluit het team waar welke behandeling plaatsvindt.

Complex

De locatie van de behandeling is afhankelijk van de complexiteit van de tumor en van de situatie in het ziekenhuis waar de patiënt is binnengekomen. De gynaecologisch oncoloog uit het CGOA kan mee opereren in het eigen ziekenhuis bij laag risico patiënten. De patiënt hoeft dan niet te reizen. De meest complexe behandelingen van bijvoorbeeld eierstokkanker, baarmoeder(hals)kanker, en schaamlipkanker vinden in het gynaecologisch oncologisch centrum plaats. De artsen maken ook afspraken over waar de vervolgbehandeling plaatsvindt.

Optimaal

Volgens de betrokken partijen is zijn vrouwen in Noordwest Nederland door de samenwerking verzekerd van optimale zorgverlening, onafhankelijk van het ziekenhuis waar zij binnenkomt. Het convenant is tot stand gekomen met ondersteuning van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Jaarlijks krijgen circa 900 vrouwen in de regio Noordwest Nederland te horen dat ze een gynaecologische tumor hebben.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top