ACTUEEL

Starre inzet aio’s leidt tot kennistekort

Artsen in opleiding moeten meer tijd op de werkvloer doorbrengen. Dat bepleiten drie deskundigen uit de gezondheidszorg in een interview met Medisch Contact.

Volgens de drie wordt het werktijdenbesluit op grond waarvan aio’s maximaal 48 uur per week mogen werken te star toegepast. Bovendien zijn aio’s te veel tijd kwijt aan verplichte cursussen en bureaucratische ballast in de opleiding.

Pleidooi

“We willen zeker niet terug naar de 80-urige werkweek”, zegt de Leidse hoogleraar Onno Terpstra in Medisch Contact, maar hij pleit niettemin voor minder star vasthouden aan het werktijdenbesluit. Emeritus hoogleraar Baptist Trimbos en Tineke Stegeman, docent Medische Ethiek en Filosofie van het Erasmus MC, onderschrijven het pleidooi.

Fouten

De drie constateren dat artsen in opleiding steeds minder goed problemen bij patiënten met ingewikkelde ziektes kunnen herkennen. Dit leidt tot onnodige diagnostiek en vertraging in de behandeling. Daarnaast vinden als gevolg van het werktijdenbesluit meer patiëntenoverdrachten plaats. Hoe meer overdrachten, des te groter de kans op fouten en complicaties.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing,huisarts

7 februari 2012

Dit was 10 jr geleden al voorspeld door o.a. Léon Eijsman, bekend thoraxchirurg.

Top