ACTUEEL

‘Eigen bijdrage ggz treft ook lichamelijk zieken’

De eigen bijdrage voor geestelijke gezondheidszorg treft niet alleen patiënten met psychiatrische problemen, maar ook patiënten met lichamelijke aandoeningen als diabetes, dementie en Parkinson. Dat stellen zes aan het VUmc verbonden psychiaters in een open brief in de Volkskrant.

De psychiaters noemen in hun brief met name neurodegeneratieve ziekten als Alzheimer en Parkinson, maar ook diabetes. Vijftig tot tachtig procent van alle patiënten met de ziekte van Parkinson krijgt tijdens de ziekte te maken met ernstige psychiatrische symptomen, zoals psychose, angst of depressie, stellen de briefschrijvers. Voor één op de tien diabetici geldt hetzelfde.

Medebehandeling

De psychische gesteldheid van patiënten is volgens de psychiaters van grote invloed op medicatie- en therapietrouw. Daarmee  is ggz onlosmakelijk verbonden met de behandeling van lichamelijk ziekten. “Een psychiatrische medebehandeling van een lichamelijk zieke patiënt is in veel gevallen te vergelijken met anesthesie tijdens een operatie”, aldus de briefschrijvers. “Zonder verdoving is een operatie gewoonweg onmogelijk. […] De behandeling van psychiatrische problemen is geen luxe waarvoor je bij je buurvrouw terecht kunt, maar in veel gevallen een voorwaarde voor een succesvolle lichamelijke behandeling.”

Kostenstijging

De eigen bijdrage zal er volgens de psychiaters toe leiden dat het welzijn van patiënten verslechtert en de kosten in de somatische geneeskunde fors stijgen. “Zo bezien vormt de eigen bijdrage die voor een psychiatrische behandeling moet worden betaald een gevaar voor de volksgezondheid”, aldus de briefschrijvers.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top