ACTUEEL

'Traumahelikopter heeft geen meerwaarde'

'Traumahelikopter heeft geen meerwaarde'

De inzet van een traumahelikopter om medisch specialisten ter plaatse te brengen heeft in Nederland geen meerwaarde. Het duurt te lang voordat de helikopter de lucht in gaat. Dat stellen onderzoekers van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg en het UMC Utrecht in het tijdschrift Injury. Dat meldt Nu.nl.

Een rijdende ambulance is langer onderweg, maar is dankzij de snelle start eerder ter plaatse. Dat in de helikopter altijd een gespecialiseerde anesthesist of traumachirurg en een verpleegkundige zitten, die meer kunnen betekenen dan ambulancebroeders, weegt niet op tegen deze opgelopen achterstand.

Overlevingskans

De onderzoekers vonden geen significante verschillen in overlijden, zowel voor als na aankomst in het ziekenhuis. De overlevingskans van slachtoffers met hersentrauma was zelfs iets kleiner wanneer de artsen met een helikopter waren ingevlogen; de latere aankomst van de helikopter kan fataal zijn wanneer er sprake is van een hersentrauma.

Uiteindelijke schade

De onderzoekers benadrukken dat ze niet hebben gekeken naar de uiteindelijke lichamelijke schade bij slachtoffers die niet overleden. Mogelijk heeft het inzetten van de traumahelikopter hierop wel een gunstige invloed, meldt Nu.nl.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

kamphuis

13 februari 2012

Dit is al 20 jaar bekend. De VU helicopter was een van de eersten. Een traumahelicopter is een prestige zaak geworden. Peperduur ! Dus los van wel of geen voordelen zou er ook naar de kosten moeten worden gekeken. Behalve bij het Waddengebied is er geen enkele rechtvaardiging voor traumahelicopters.

Nowack

14 februari 2012

Kamphuis....Alle mensen, is dat waar? En dat in deze tijden van grote bezuinigingen in de zorg. Voor die investering kunnen er b.v. meer motorambulances aangeschaft worden, inclusief berijders. Of is de motorambulance ook niet zo effecient?

Anoniem

12 september 2012

Als regulier ambulance personeel het verschil tussen leven en dood niet kan maken kan een arts van de Heli dat ook niet buiten het ziekenhuis. Bij kritieke toestanden moet het beleid oppakken en wegwezen toegepast worden en niet buiten op straat gaan zitten dokteren. Motoren zijn een goede zaak omdat bij veel paniekmeldingen vervoer niet nodig blijkt. Budgetair een stuk beter ook. Afschaffen die trauma helikopters.

Top