ACTUEEL

Sinds rookverbod ook thuis minder gerookt

Sinds rookverbod ook thuis minder gerookt

De rookverboden in cafés, restaurants en op het werk hebben er niet toe geleid dat mensen thuis meer gingen roken. Een deel van de rokers besloot juist ook in eigen huis geen sigaret meer op te steken. Dat blijkt uit een Europese studie die dinsdag is gepubliceerd in het vakblad Tobacco Control.

Sinds de rookverboden in Nederland steeg het aantal rokers dat thuis geen sigaret meer opstak met 28 procent. In Frankrijk was dat 17 procent, in Ierland 25 procent en in Duitsland zelfs 38 procent.

Buiten roken

Een deel van de liefhebbers gaat nu in de tuin of op de stoep roken, maar het totaal aantal sigaretten per roker is op deze manier toch aanzienlijk gedaald. Dat was althans de trend in Nederland, Ierland en Duitsland, maar niet in Frankrijk.

Stimulatie

Het verminderde thuisroken is precies het tegenovergestelde van wat tegenstanders van de rookverboden hadden beweerd. Die meenden bij de invoering dat mensen die niet op het werk of in het café hun sigaretje mogen opsteken, vaker thuis gaan paffen. “De gegevens lijken aan te tonen dat de rookverboden de rokers stimuleren om ook thuis een verbod in te stellen”, aldus de onderzoekers onder leiding van Ute Mons van het Duitse instituut voor kankeronderzoek in Heidelberg.

Het onderzoek werd gedaan in 2003/2004 en 2008/2009 onder ruim 4600 rokers in de vier landen. De cijfers zijn vergeleken met Groot-Brittannië, waar geen rookverbod werd ingesteld en het aantal thuisrokers niet is gedaald. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top