ACTUEEL

‘Stoppen met roken moet in basispakket’

De regering moet de kosten van cursussen om te stoppen met roken vergoeden,  dan zullen steeds meer mensen stoppen. Dat zeggen enkele tientallen hoogleraren, artsen en andere deskundigen, onder wie voormalig minister Volksgezondheid Els Borst.

Kosten op de korte termijn

Volgende week doen zij een gezamenlijk oproep aan minister Ab Klink (VWS). Ze willen dat hij besluit om de stoppogingen voortaan te  vergoeden via de basisverzekering. Dat betekent dat de premiebetalers betalen voor de stoppogingen. Roken kost medisch gezien ongeveer 2 miljard euro per jaar. Het kost de premiebetaler ongeveer 25 miljoen euro om de cursussen en medicijnen voor de stoppogingen op te nemen in de basisverzekering. Het College voor zorgverzekeringen heeft dit al eerder geadviseerd.

Besparingen op de lange termijn

Volgens de briefschrijvers kost de maatregel in eerste instantie geld, maar levert hij uiteindelijk besparingen op omdat minder mensen ziek worden en sterven. Uit onderzoek zou blijken dat zeventig procent van de rokers wel wil stoppen, maar minder dan tien procent slaagt daarin. De briefschrijvers gaan ervan uit dat het slagingspercentage kan stijgen tot ongeveer dertig wanneer de stoppoging in het basispakket zit. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Geurs

6 mei 2009

Tot hoever moet je gaan om iemand van het roken af te helpen. en hoe vaak kan je dit herhalen. Wanneer iemand niet achter zijn besluit staat om te stoppen heeft het echt geen zin oom hiervoor kosten te maken en zeker niet over de ruggen van de niet rokers.

het zou beter zijn deze kosten op de rokers zelf af te wenden en een premieverhoging voor de rokers in te stellen.

Ten slotte zijn de rokers ook vrijwillig begonen met roken. Het getuigd pas van discipline als je zonder hulpmiddelen kunt stoppen. Mensen hebben vaak alleen een stok achter de deur nodig bijvoorbeeld een hart- en vaatziekte om dan wel te kunnen stoppen. En vaak lukt dat dan ook wel.

nicolaas

7 mei 2009

Laten we het probleem vooral houden bij de roker zelf, die heeft ooit het besluit genomen om te roken, laat daar ook het besluit en de daarmee samenhangende kosten liggen bij de roker om te stoppen en niet afwentelen op de premie van de niet rokers. Als de wil er is, dan zal het lukken. Deze stok achter de deur vind ik niet terecht, laat de rokers vanwege het wetenschappelijk vastgesteld risico maar meer premie betalen voor het feit dat zij mogelijk meer gebruik moeten maken van onze toch al dure en kostbare gezondheidszorg. Mijns inziens neemt de prikkel van de hoge premie in combinatie met wat mij betreft nog hogere kosten voor sigaretten wel toe.

Berendsen

7 mei 2009

Is er ook al eens nagedacht over de keerzijde van dit verhaal!?

Bijzonder veel belasting wordt er betaald door de roker, wat opzich niet erg is, maar het wordt wel snel vergeten.

Deze extra inkomsten voor de staat zorgt er voor dat wij met z'n allen minder belasting betalen!Je zou het ook indirecte zorgpremie kunnen noemen!Okay, uiteindelijk is de roker zelf begonnen. Het meest eenvoudigst is het om dat op de roker af te schuiven..

Laten we het dan ook doen met alchoholisten, drugsverslaafden, etc...Die moeten dan ook maar zelf alles betalen door verhoging van premie en dergelijke..of toch maar niet!?En wat te denken van TE dikke mensen!?? Die iedere dag weer eten wat ze willen en daardoor zijn of haar gezondheid in gevaar brengt...Weet je wat...premieverhogen lijkt me wel een goed idee....De extra zorg, risico en meer van dat soort zaken lijken mij reden genoeg....of toch maar niet!!?Uiteindelijk begint iemand met roken door uiteenlopende redenen. Lekker vinden ze het niet. gebrek aan voorlichting in het verleden is ook een grote reden.

Laten we er voor zorgen dat mensen niet beginnen met roken door goede voorlichting (scholen, televisie) en opvoeding.Stoppen met roken is moeilijk, heel moeilijk. Het is één van de zwaarste verslavingen die er is!

Top