ACTUEEL

‘Humane en diergeneeskunde moeten samenwerken’

De humane en veterinaire geneeskunde moeten nauwer samenwerken. Dat bepleit hoogleraar Roel Coutinho van Universiteit Utrecht.

“We krijgen in de toekomst meer dan voorheen te maken met ziektes die van dier op mens kunnen overgaan, de zogenaamde zoönosen”, aldus Coutinho tijdens zijn oratie als hoogleraar op 10 februari. “Daarom is het belangrijk te investeren in een betere samenwerking tussen de humane en veterinaire geneeskunde. We kunnen ons niet volledig wapenen tegen bedreigingen in de toekomst. Wat wij wel kunnen en moeten doen, is investeren in een betere samenwerking tussen de humane en veterinaire wereld. Twee werelden die ver uit elkaar staan en te weinig van elkaar weten. Gezamenlijk onderwijs van studenten geneeskunde en diergeneeskunde kan die afstand verkleinen.”

Grensvlak

Coutinho is vorig jaar aangesteld als hoogleraar aan de faculteiten Geneeskunde en Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Hij richt zich op de epidemiologie en bestrijding van infectieziekten op het grensvlak tussen mens en dier. Naast arts en  medisch microbioloog/epidemioloog is Coutinho  directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb), onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij vervult zijn hoogleraarschap aan de Universiteit van Utrecht naast zijn huidige functie bij het RIVM.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top