ACTUEEL

Zorgwerkers eisen kwaliteit en hoger loon

Lagere werkdruk, hogere kwaliteit van zorg, minder flexwerk en een loonsverhoging van 2,5 procent, dat zijn de eisen van werknemers in de VVT bij de komende cao-onderhandelingen.

Op  1 maart aanstaande loopt de huidige cao voor de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg af. Op dinsdag 14 februari kwamen ruim 500 zorgmedewerkers, georganiseerd in Abvakabo FNV, in Utrecht bijeen om de eisen ten aanzien van de nieuwe cao op een rij te zetten.

Werkdruk

Het belangrijkste punt van zorg is de hoge werkdruk. De belangrijkste eis van de zorgmedewerkers voor de nieuwe cao is dan ook het aantrekken van meer collega’s om de werkdruk te verlagen en kwaliteit van zorg te kunnen bieden.

Doorgeslagen flexibilisering

Een andere belangrijk punt is het terugdringen van de “doorgeslagen flexibilisering”. Bewoners en cliënten hebben recht op een vast gezicht, vinden de werknemers. Steeds op een andere verpleegafdeling moeten werken of naar een andere cliënt in de wijk gestuurd worden, is slecht voor de zorg. Daarnaast zorgt het voor een nog hogere werkdruk voor de zorgmedewerkers.

Looneis

Ook eisen de zorgmedewerkers meer respect en waardering voor het belangrijke werk dat zij doen. Hieraan gekoppeld is de eis tot een salarisverhoging van 2,5 procent, waarbij de laagste loonschalen er meer bij krijgen.

Petitie

De eisen van de werknemers zijn vastgelegd in een gezamenlijke brief van Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, Nu’91 en FBZ, die op 15 februari vandaag verzonden aan de werkgevers. Op 29 februari gaan de bonden voor de eerste keer om tafel gaan met de zorgwerkgevers. Om de eisen kracht bij te zetten, heeft Abvakabo FNV een landelijke petitie gelanceerd.  http://www.fnvvoorzorg.nl/petitie/.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top