ACTUEEL

'Numerus fixus geneeskunde op de schop'

'Numerus fixus geneeskunde op de schop'

De numerus fixus voor de studie geneeskunde gaat op de schop. Een wetsvoorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) om de loting af te schaffen wordt vrijdag in de ministerraad besproken, meldt RTL Nieuws.

Door de loting af te schaffen, kan er kan worden geselecteerd op kwaliteit en kunnen meer studenten worden toegelaten. In het regeerakkoord hadden VVD en CDA nog afgesproken de numerus fixus helemaal af te schaffen, maar zo ver wil Schippers nu niet gaan.

Limiet

Er blijft een limiet op het aantal nieuwe studenten. Er komt een kwart meer opleidingsplaatsen voor artsen beschikbaar heeft Schippers met de academische ziekenhuizen afgesproken. Dit is nodig om in de toekomst de benodigde zorg te kunnen blijven leveren. De vraag neemt toe door de vergrijzing.

Betere selectie

Het voorstel dient er vooral voor dat universiteiten nieuwe studenten kunnen selecteren op basis van eindexamencijfers en motivatie. De helft van de geneeskundestudenten nu nog toegelaten wordt door loting.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

merhai

22 februari 2012

Het zou een goed plan zijn als er geen limiet werd gehanteerd.
Nu is het een slecht plan. De selectiecriteria zijn namelijk vaag en zullen leiden tot favoritisme en vriendjespolitiek zoals bij de doorstroming naar specialisatie nu al plaatsvindt.
Bepaalde groepen zullen het echt moeilijk krijgen. Ik denk bijvoorbeeld aan moslima's met een hoofddoekje, andere allochtonen etc.

Top