ACTUEEL

‘Neurochirurg schond beroepsgeheim’

Neurochirurg Kees Tulleken heeft zijn medisch beroepsgeheim geschonden door informatie over de toestand van prins Friso te delen met zijn vrouw, NRC-journaliste Jannetje Koelewijn. Dat heeft Ben Crul, arts en oud-hoofdredacteur van Medisch Contact in een gesprek met de NOS gezegd.

Crul, die sinds vorig jaar werkzaam is als adviseur bij zorgverzekeraar Achmea, zegt “verbijsterd” te zijn over het optreden van Tulleken. “Ik vraag me af of Tulleken ooit de eed van Hippocrates heeft afgelegd, maar hij heeft hem in ieder geval niet gesnapt”, aldus Crul. “Alleen de patiënt of diens naaste familie mag toestemming voor het naar buiten brengen van medische informatie over hem.”

Tuchtklacht

Volgens Crul is er een gerede mogelijkheid dat Tulleken in geval van een tuchtklacht door het Medisch Tuchtcollege bestraft wordt. Dat de schending van het beroepsgeheim in het buitenland heeft plaats gevonden, doet volgens Crul niet ter zake. “Ook in het buitenland moet een arts zich aan het medisch beroepsgeheim houden”, aldus Crul.

Geruchten

Journalist Koelewijn zegt tot het schrijven van een artikel besloten te hebben om geruchten als zou prins Friso zwaar hersenletsel hebben te ontkrachten. Volgens hoogleraar journalistiek Marcel Broersma weegt het privacybelang van patiënt Friso zwaarder dan het belang van openbaarmaking. Ook Crul vindt dat Koelewijn en NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch “een kwalijke rol” hebben gespeeld.

‘Geen ramp’

Ook advocaat Jilles Heringa is kritisch over het optreden van Tulleken. Zijn doorbreking van het beroepsgeheim valt volgens Heringa niet onder een de uitzonderingsgronden in de geactualiseerde Handreiking van artsenvereniging KNMG.In een blog op de site van Skipr noemt hij het ongeluk van Friso “geen ramp […] die doorbreking van het beroepsgeheim rechtvaardigt. Bovendien wist de familie al - overigens evenals al die meelevende Nederlanders - in welk ziekenhuis prins Friso was opgenomen. Als de koninklijke familie dit niet had geweten, had zij dit – evenmin als de overige medische informatie - ook vast niet in de krant willen lezen.”

Onveranderd

De toestand van prins Friso blijft blijkens een verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) onveranderd: “stabiel maar niet buiten levensgevaar”. Volgens de RVD komt er mogelijk pas eind deze week meer duidelijkheid over de overlevingskansen van de prins.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

20 februari 2012

en is mijnheer van de Wal (hoofdinspecteur) nu ook zo dapper om deze arrogant domme neuroloog voor het tuchtcollege te dagen?

A.de Muyr

20 februari 2012

Over beiden valt in deze iets te zeggen, verantwoording over juist of onjuist hierover zal men bij zich zelve moeten nemen.
Het allerbelangrijkst is hier, hopenlijk volledig herstel voor de Prins.

Cora Postema

20 februari 2012

Zo kun je het ook zien: http://nudoorpakken.nl/grenzelose-journalistiek/

Top