Tech

‘Co-creatie aanbieders en IT-leveranciers moet’

Co-creatie tussen zorgaanbieders en IT-leveranciers is hard nodig om de zorg vooruit te helpen. Bestuurders moeten hun ego en hobby’s loslaten en samen optrekken, stelt bestuurders Mark van Houdenhoven van het HagaZiekenhuis en de Vereniging sap gebruikende ziekenhuizen (VsapGZ) op de HIMSS in Las Vegas. “Zo langt leveranciers zorgaanbieders uit elkaar spelen komt er niet snel een standaard.”

HIMSS: werk samen

Samenwerking tussen patiënten en dokters en tussen zorgaanbieders en onderzoekers heeft Van Houdenhoven tijdens de eerste congresdag van de Healthcare Informatie Management Systems Society (HIMSS) geinspireerd. “Het idee van co-creatie in de zorg-IT leeft niet zo. De eigen ego’s van bestuurders worden gestreeld om los van elkaar iets moois voor het eigen ziekenhuis neer te zetten.”

Vrijbuiters willen zorg verbeteren

Van Houdenhoven omschrijft de VsapGZ als een groep van negen vrijbuiters die samenwerken om de zorg te verbeteren: “Van oudsher zijn wij geen partij voor leveranciers. Overal worden we uit elkaar gespeeld. Leveranciers spiegelen ieder ziekenhuis voor: met jou ontwikkelen we een nieuw systeem en dat wordt de standaard. Zo strelen ze je ego. Dat vertellen ze overal: in het Hagaziekenhuis, maar ook in Gelre Ziekenhuizen, bij Orbis in Sittard, in het Flevoziekenhuis en bij het Albert Schweitzer in Dordrecht.”

Zorgbestuurder in spagaat

“Zo sta je als bestuurder in een spagaat boven een kloof tussen eigen ontwikkeling versus gezamenlijke ontwikkeling. We moeten een stap zetten. Om echt samen te ontwikkelen met negen ziekenhuizen, moet ieder het eigen ego opgeven. Gevolg: in het ene ziekenhuis ontwikkelen we ene portal, in het andere een logistieke standaard. De anderen nemen het over.”

Ziekenhuizen op uniform platform

“We moeten op een uniform platform zien te komen. Dat is lastig omdat de ziekenhuizen op verschillende ontwikkelingsniveaus van SAP zitten. We kiezen voor en accepteren een standaard faciliteit. Datgene wat elders is ontwikkeld is goed genoeg voor ons." Intern moet Van Houdenhoven dan vertellen: “U moet gewoon gelukkig zijn met 90 procent, die 100 is voor ons onbetaalbaar. Het is ingewikkeld om van ICT-mensen en dokters te vragen om die stap te zetten. In huis word ik dan bijna gelyncht.”  

Kennis en kunde eenvoudig delen

“Onze visie is: we gaan naar honderd procent standaardisaties. Onze droom is om in 2013 kennis en kunde eenvoudig te kunnen delen: van Gelre naar Haga, van Orbis naar Dordrecht of het Flevoziekenhuis. Verder streven de samenwerkende ziekenhuizen naar een volwaardig partnerschap met leveranciers: “Waarbij wij vanuit de VsapGZ de koers bepalen en ons niet op sleeptouw laten nemen. Dat volwaardige partnerschap is echte uitdaging, om echt partij te zijn voor SAP en Siemens.” Als Van Houdenhoven alle leveranciers optelt, komt hij tot zo’n tachtig relaties die hij niet allemaal kan onderhouden. “We proberen om er drie of vier van te maken. Met SAP, Siemens en twee andere partners moeten we in staat zijn om de vervolgstap te zetten om standaardisatie echt vorm te geven.”

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top