ACTUEEL

CZ wil met wachtlijst patiëntenstroom sturen

Door minder zorg in te kopen wil zorgverzekeraar CZ dit jaar wachtlijsten veroorzaken in slecht presterende ziekenhuizen. CZ denkt dat de patiënt wanneer geconfronteerd met wachtlijsten zal kiezen voor beter presterende ziekenhuizen.

De wachtlijsttactiek is woensdag door Rien Pijnenburg, hoofd inkoop ziekenhuiszorg bij CZ, uiteengezet in een interview in NRC Handelsblad. “We gaan bij sommige ziekenhuizen beperkt inkopen als de prijs of de kwaliteit daartoe aanleiding geeft”, aldus Pijnenburg in NRC. “Dan spreken we bijvoorbeeld met een ziekenhuis dat vorig jaar 150 heupoperaties bij ons declareerde, nu slechts 120 operaties af. Dan nemen patiënten contact met ons op: we staan op een wachtlijst! Dan kunnen we tegen hen zeggen: gaat u maar naar dat andere, efficiëntere of betere ziekenhuis.”

Zorgkosten bewaken

Volgens Pijnenburg is het laten ontstaan van wachtlijsten “een van de weinige middelen die we hebben om patiëntenstromen te sturen”. Die sturing is volgens CZ nodig nu verzekeraars op grond van het hoofdlijnenakkoord geacht worden om de zorgkosten beter te bewaken. De maatregel geldt vooralsnog voor de negen meest voorkomende medische ingrepen, zoals heup-, knie- en staaroperaties.

Selectieve groei

Ook andere verzekeraars hebben aangekondigd dit jaar serieus werk te maken van selectieve zorginkoop. Dit betekent dat individuele ziekenhuizen, wanneer ze goed presteren op prijs,volume en kwaliteit, fors meer kunnen groeien dan de in het hoofdlijnenakkoord vastgelegde 2,5 procent omzetgroei. Dit betekent automatisch dat andere ziekenhuizen volume moeten inleveren. Mede om deze reden verlopen de contractonderhandelingen die op 1 april moeten worden afgerond moeizaam. Achmea gaf vorige maand aan dat de gezamenlijke ziekenhuizen 9,5 procent meer omzet willen. Achmea pas met circa 20 ziekenhuizen afspraken te hebben gemaakt. CZ zegt er met zo’n kwart van de ziekenhuizen uit te zijn.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 februari 2012

Maar wìe bepaalt, op grond van wèlke criteria, welk ziekenhuis slecht presenteert? Hoe toestbaar en transparant zijn die criteria? Waar ligt prioriteit: medische, ethische of financiële afwegingen?

Anoniem

24 februari 2012

vuile politiek.
Dus die andere 120 patienten mogen wel in dat zogenaamd slecht ziekenhuis geopereerd worden.
Deze zorgverzekeraar roept maar wat en kan geen harde argumenten aandragen voor "slechte kwaliteit" .
Hij misbruikt zijn patienten om financieel gewin te halen ( goedkoop inkopen), om ziekenhuizen te dwingen goedkoper te werken, om zijn zin te krijgen......
Typisch verzekeraar, niet durven zeggen dat het om winst draait en daarom allerlei ondoorzichtige argumenten gebruiken om je zakken te vullen en bonussen , dure panden en lease auto's te blijven betalen.
Gewoon om misselijk van te worden.

Top