ACTUEEL

Onnodige sterfte door uitblijven hartrevalidatie

Ruim zeven van de tien Nederlanders die een hartinfarct of een dotterbehandeling hebben gehad, lopen risico op onnodig vroeg overlijden of ernstige gezondheidsproblemen. Dat komt doordat zij niet de benodigde hartrevalidatie krijgen. Dit meldt NRC Handelsblad op basis van onderzoek van verzekeraar Achmea.

Uit het Achmea-onderzoek komt volgens NRC naar voren dat te weinig cardiologen hun patiënten doorverwijzen. Ook hebben patiënten weinig animo voor revalidatie als zij er ver voor moeten reizen. In totaal hebben circa 100 duizend mensen hebben een zogeheten indicatie voor hartrevalidatie. Onderzoek wijst uit dat de sterftekans door goede hartrevalidatie met bijna 30 procent daalt.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Bybau

23 februari 2012

Gezien bovenstaand onderzoek lijkt het mij een uitstekend initiatief weer hartrevalidatie in het basispakket te vergoeden, al dan niet bekostigd door de zorgverzekeraars. Het is een relatief goedkope manier om gezondheidswinst te bereiken, gezien het feit dat de sterftekans met 30 procent daalt en sterfte nou niet bepaald bevorderend is voor de gezondheid van de klanten van verzekeraars! Naast de verzekeraars zou ook VWS haar verantwoordelijkheid moeten nemen omtrent dit onderwerp, uit kostenbeheersingsperspectief snap ik dat het basispakket verkleind wordt alleen hartrevalidatie eruit halen was niet verstandig mijn inziens!

Top