ACTUEEL

VUmc biedt excuses aan om fout bij tv-opnames

VUmc biedt excuses aan om fout bij tv-opnames

Het Amsterdamse ziekenhuis VUmc heeft excuses aangeboden aan een vader en dochter, die gefilmd waren tijdens een bezoek aan de spoedeisende hulp. Zij hadden geen toestemming gegeven voor het maken en uitzenden van tv-beelden. Dat maakte het ziekenhuis donderdag bekend.

Privacy

Woensdagavond werd bekend dat tv-producent Eyeworks in het VUmc via 35 op afstand bedienbare camera's kon meeluisteren en meekijken naar behandelingen en gesprekken van de patiënten voor het tv-programma '24 uur tussen leven en dood'. VUmc verzekert dat bij de opnames zo zorgvuldig mogelijk is gewerkt.

Volgens een woordvoerster zijn niet in alle gevallen fouten voorkomen. Daarom is ziekenhuis nu extra aan het bekijken wat er gebeurd is.

Alsnog toestemming

Patiënten worden volgens het VUmc zo snel mogelijk geattendeerd op de opnames en gevraagd of ze toestemming geven. Soms gaat de zorg voor, en wordt pas achteraf permissie gevraagd. Ook krijgen ze altijd inzage. Mensen kunnen zich achteraf altijd terugtrekken. (ANP)

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 februari 2012

het lijkt erop dat VUmc wel heeft getracht om zorgvuldig te zijn, maar dat er iets is misgegaan in de uitvoering van de afspraken. Snelle excuses gevolg door een beleid dat garandeert dat nit nooit meer gebeurd zijn dan noodzakelijk.

Anoniem

23 februari 2012

Het VU medisch centrum heeft deze fout erkend. Er is direct actie ondernomen en geen enkele patient heeft hierdoor schade geleden in het kader van de WBP. De afdeling Communicatie verdient hiervoor alle respect. Het VUmc heeft ons recentelijk een kijkje achter de schermen laten nemen in o.a. Kijken naar kijkoperaties op de Publieksdagen. We leven in 2012 en zijn er inmiddels aan gewend geraakt dat artsen en patienten in teamverband functioneren om tot een optimaal resultaat te komen, evidenced based en duidelijk voor iedereen.

Anoniem

24 februari 2012

Terecht dat er zorgorganisaties en deskundigen zijn die hun afkeer uitspreken over hetgeen is gebeurd. Maar naar mijn idee wordt er wel iets vergeten in deze privacy-discussie. Ik heb gemerkt dat de privacyschending al plaatsvind als je bij een ziekenhuisopname niet op een éénpersoonskamer terecht komt. Je deelt de kamer met (een) vreemde(n). Alles wat de zorgverleners aan het bed zeggen over het zorgproces en ziekte wordt ook door de rest van de kamer gehoord. Of denkt men dat dat dichtgeschoven gordijntje rondom het bed ook privacybescherming geeft bij het gesproken woord? Een gesprek op een kantoortje vind alleen plaats als er eventueel familie aanwezig is en dan nog niet altijd.

Anoniem

24 februari 2012

vanitas vanitatum et omnia vanitas

Anoniem

24 februari 2012

patienten zijn niet belangrijk, kijkcijfers wel

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

24 februari 2012

De feiten:
1. RTL is een commerciele omroep
2. RTL verwelkomt sponsors.
3. Het imago van het VUmc is niet best,
4. Ook SIN-NL kan meespreken over bijzonder slechte kwaliteit van zorg van het VUmc.
Dus wat doe je dan als ziekenhuis? Juist ja: je sponsort een programma waarin je een positief beeld laat zien.
Het VUmc is ongeloofwaardig, hoe je het ook wendt of keert.
En... Het mee laten kijken door niet bij diagnostiek of behandeling betrokken programma-medewerkers levert schending van privacy en beroepsgeheim,

Top