ACTUEEL

Tweede geval van Mexicaanse griep in Nederland

Er is een tweede geval van Mexicaanse griep in Nederland vastgesteld. Dit meldde het RIVM donderdag. Het gaat om een 53-jarige vrouw die op 30 april met een vlucht uit Cancun op Schiphol aankwam. Inmiddels is ze behandeld met tamiflu en maakt het volgens het instituut goed.

Nederlandse besmettingen

Het is mogelijk dat de vrouw tijdens de vlucht vanuit Mexico al besmettelijk was. De GGD Kennemerland neemt daarom contact op met de reizigers die in de nabijheid van de vrouw in het vliegtuig zaten. Volgens het RIVM is de kans zeer klein dat zij nu nog ziek worden. Eerder werd de griep vastgesteld bij een driejarig kind dat met de ouders naar een feest in Mexico was geweest. Met het kind gaat het nu prima volgens het RIVM.

Volledige genetische code ontrafeld

Inmiddels hebben wetenschappers in Canada de volledige genetische code van de Mexicaanse griep achterhaald, meldden de media in Canada woensdag. De ontdekking werd gedaan door microbiologen die voor het nationale volksgezondheidsbureau in de stad Winnipeg werken. Zij vergeleken twee bloedmonsters van Canadese patiënten met een buisje bloed van een Mexicaanse grieppatiënt. De Canadese minister van Volksgezondheid Leona Aglukkaq spreekt van “een grote stap voorwaarts” op weg naar meer kennis over de nieuwste griepvariant.

Virus is agressiever in Mexico

De Canadese wetenschappers hebben vastgesteld dat de drie onderzochte bloedmonsters vrijwel identiek zijn. Het is nog onduidelijk waarom het virus in Mexico agressiever is dan in Canada. In Mexico zijn al 42 mensen om het leven gekomen door het nieuwe griepvirus. Wereldwijd is het aantal gevallen van Mexicaanse griep opgelopen tot boven de 1500. Canada is na Mexico en de Verenigde Staten het land met het hoogste aantal bevestigde Mexicaanse-grieppatiënten. Tot nog toe hadden zeker 165 Canadezen het virus onder de leden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top