ACTUEEL

‘Ingrijpen in pakket is dringend gewenst’

Ingrijpen in het verzekerde pakket of in de bedrijfsvoering van zorginstellingen en zorgverzekeraars is in het licht van de economische recessie dringend gewenst.  Dat stelt het economisch bureau van de ING Bank.

Minder voelbaar

De recessie is in de gezondheidszorg is volgens het ING Economisch Bureau vooralsnog minder voelbaar dan in andere sectoren. In het kader van de crisisaanpak wil het kabinet eerst stimuleren en pas bij economisch herstel bezuinigen. Toch zal de zorgsector zich volgens het ING Economisch Bureau nu al moeten voorbereiden op de nadelige effecten die de crisis op termijn met zich meebrengt.

Ingrijpen

De zorgsector en dan met name de cure (ziekenhuizen, ggz, eerstelijnszorg en geneesmiddelen) zullen al tot 0,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) op moeten brengen. Over 2009 komt dit neer op 2,4 miljard euro. Het ING Economisch Bureau voorziet voor de komende jaren een bezuinigingsopdracht van in totaal zeker 9 miljard euro.  Ingrijpen in het verzekerde pakket of rechtstreeks in de bedrijfsvoering van zorginstellingen en zorgverzekeraars is daarmee volgens het ING Economisch Bureau dringend gewenst.

Efficiency

Het ING Economisch Bureau roept de sector op om niet te wachten tot de overheid ingrijpt, maar om nu al zelf maatregelen te nemen.  ING denkt daarbij aan een efficiëntere inzet van middelen door andere huisvesting en de inzet van personeel en decollectivisering door bijvoorbeeld wonen en zorg te scheiden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top