ACTUEEL

NRC betreurt teneur berichtgeving Friso

NRC Handelsblad betreurt dat het een te rooskleurig beeld heeft geschetst van de medische toestand van prins Friso. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch stelt dat vrijdagavond in een column op de site van de krant. Hij geeft toe dat er bij de beoordeling van informatie verwarring is ontstaan tussen feit en interpretatie.

“Hier werkte NRC Handelsblad onbedoeld mee aan het beeld dat de medische gegevens over prins Friso ‘geruststellend’ zijn”, aldus Vandermeersch. “Dat hadden we beter moeten inschatten.'' Vandermeersch kondigt aan dat een externe deskundige de berichtgeving tegen het licht gaat houden om te zien of de krant de juiste afwegingen heeft gemaakt. “Maar we stellen al vast dat we, door de vorm van onze berichtgeving en door transparant de motieven van onze bron toe te lichten, onbedoeld hebben meegewerkt aan een te positief beeld over de toestand van de patiënt. Dat betreuren we zeer.''

Geen spijt

In de Volkskrant stelt neurochirurg Kees Tulleken, die medische informatie over de prins deelde met zijn vrouw en NRC-verslaggeefster Jannetje Koelewijn, “geen spijt” te hebben van zijn optreden. “Ik heb het niet bij het verkeerde eind gehad”, aldus Tulleken in de Volkskrant. “Ik heb gezegd dat de hersenen er na zes uur nog normaal uitzagen. Als de reanimatie niet zo lang had hoeven duren, was herstel misschien nog mogelijk geweest. De enige onzekerheid was die reanimatie. Toen we de eerste berichten hoorden, ook dat hij een schedelbasisfractuur zou hebben, gaf ik er niks voor. Maar de scan van de volgende dag gaf hoop: er was geen primair hersenletsel. Toen begon ik te denken dat hij misschien wel meer dan 10 procent kans had. Ik had natuurlijk nog meer informatie, maar die heb ik niet gedeeld.” (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top