ACTUEEL

'Killercellen kunnen mogelijk kanker genezen'

'Killercellen kunnen mogelijk kanker genezen'

Onderzoekers kunnen mogelijk een tot nu toe ongeneeslijke vorm van uitgezaaide borstkanker toch bestrijden. Dat maakte het Maastricht UMC+ dinsdag bekend.

Resistentie

Als borstkanker uitzaait, worden bij een aanzienlijk deel van de patiënten de cellen op den duur resistent tegen chemotherapie. Vaak lijken de tumoren in eerste instantie verdwenen, maar komt de kanker terug en is dan uiteindelijk niet meer te bestrijden.

Inzet killercellen

Onderzoekers hebben nu ontdekt dat als ze bij muizen zogenoemde killercellen injecteren, die de ongeneeslijke tumor aanvallen zonder de rest van het lichaam aan te tasten. Vermoedelijk werkt dat bij mensen net zo.

Deze killercellen moeten opgekweekt worden uit bloed van een speciaal geselecteerde donor. De cellen moeten namelijk niet geremd worden door het lichaam, geactiveerd worden door de kankercellen en alleen de tumor aanvallen.

Onderzoek

Vermoedelijk duurt het nog vijf jaar voordat de onderzoekers zeker weten dat de behandeling ook bij mensen werkt en compleet veilig is. Mogelijk kan de behandeling dan ook in een eerder stadium van de ziekte plaatsvinden, of bij andere kankersoorten worden ingezet. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top