ACTUEEL

Aantal jongeren met Wajong blijft stijgen

Aantal jongeren met Wajong blijft stijgen

Het aantal jongeren tot 27 jaar met een Wajong-uitkering is in de eerste helft van vorig jaar toegenomen tot 75.000. Dat zijn er bijna 4000 meer dan eind 2010. Vergeleken met juni 2007 zijn er 25.000 bijgekomen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd.

Wel is het aandeel volledig arbeidsongeschikten onder de Wajongers in de eerste helft van vorig jaar afgenomen. Vorig jaar juni was 90 procent van hen volledig arbeidsongeschikt, tegen 98 procent begin 2010.

Stijging

Het aantal jonge Wajongers stijgt al geruime tijd. Er zijn meer jonge mannen dan jonge vrouwen met een Wajong-uitkering. Halverwege 2011 ging het om 42 duizend mannen en 33 duizend vrouwen. Deze verhouding is vrij stabiel in de tijd, blijkt uit cijfers van het CBS. Ruim 80 procent van de Wajong-uitkeringen aan jongeren is verstrekt als gevolg van een psychische aandoening of gedragsstoornis.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

slock

29 februari 2012

Direct gevolg van het gebrek aan psychologische hulp, zal met het eigen risico voor ggz alleen maar erger worden.
Intensieve ondersteuning door (liefst vrijgevestigde) pscychologen is het enige wat deze groep van de chronische psychiatrie en arbeidsongeschiktheid kan behoeden, maar de VWS minister vind dit te duur dan wel 'lage ziektelast'.

Margo Noorman

29 februari 2012

Onze lieve zoon met diagnose AD(H)D/Autisme/depressieve kenmerken functioneert (ADL) met medicatie Strattera en Melatonine, kost resp. 98,24 en 34,24 per maand.
Wajong is door verzekeringsarts in Leeuwarden afgewezen omdat " er teveel ADDérs instroomden" (?).
De Wajong was toch echt alleen bedoeld voor zwaar gehandicapten die in een instelling verblijven..
Hij moest maar ergens een rustig plekje gaan zoeken en vroeg tegelijk naar het inkomen/werk van ouders..
Op wie z'n stoel zit die man eigenlijk?

De zorgverzekeraar de Friesland betaalt de medicatie niet (wel ritalin/preferent- maar dat past niet bij autisme/depressieve klachten).

Wij, zijn ouders, betalen opleiding/medicatie/inwonen.

Zijn blij dat er geen gekke dingen zijn gebeurd..hij doet z'n stinkende best en hoopt concept artist te worden, wij ook.

Top