ACTUEEL

Helft artsen ondervindt afwijzing patiënt

Afwijzing door een patiënt: 42 procent van de artsen heeft het wel eens meegemaakt. Dat blijkt uit een enquête onder ruim duizend artsen die donderdag 7 mei is verschenen in het vakblad Medisch Contact.

Patiënten weigeren behandeling

Van de afgewezen huisartsen voelt ruim twintig procent zich laatdunkend behandeld. Ongeveer 45 procent van de afgewezen huisartsen heeft het weigeren van behandeling door patiënten meegemaakt. Islamitische vrouwen hebben mannelijke artsen afgewezen en diverse mannen hebben behandelingen door jonge vrouwen geweigerd. In veel van deze gevallen ging het om gynaecologische consulten of typische mannenkwalen. Ook hebben verschillende patiënten bezwaar gemaakt tegen artsen met een 'buitenlands' uiterlijk.

Confrontatie bij vrouwelijke artsen

Uit het onderzoek blijkt dat vooral vrouwelijke artsen worden geconfronteerd met hooghartig gedrag van patiënten. Mannelijke cliënten lieten hen weten geen vertrouwen te hebben in hun deskundigheid.

Doorverwijzen of accepteren

De meeste artsen hebben de bezwaar makende patiënten doorverwezen naar een collega of de cliënten voor de keuze gesteld tussen acceptatie of het zoeken naar een andere dokter. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top