ACTUEEL

Maatregel tegen arts worden openbaar

Maatregelen tegen artsen, fysiotherapeuten of apothekers die in de fout zijn gegaan, worden in begrijpelijke tekst openbaar gemaakt. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) meldt donderdag dat zij patiënten en werkgevers in de zorg zo beter zicht wil geven op foute praktijken.

Inzicht voor patiënt

Als patiënten bijvoorbeeld weten of en waarom een arts is geschorst, kunnen ze beslissen of ze een andere dokter willen, aldus de minister. Door ook tuchtmaatregelen die in andere landen zijn opgelegd openbaar te maken, weten werkgevers ook beter met we ze zaken gaan doen.

Ophef

Eerder ontstond ophef rond onder meer een Nederlandse vaatchirurg die in Schotland ging werken terwijl hij in Nederland bij twee ziekenhuizen was weggestuurd. Een neuroloog die niet meer in Nederland mocht werken, ging in Duitsland aan de slag.

Zwarte lijst

De Tweede Kamer en Schippers wilden vervolgens weten wat of het allemaal wel goed is geregeld. Zo zijn in de registratie van zorgverleners nu een de ingeschreven personen te vinden en niet degenen van wie de inschrijving is doorgehaald. Schippers wil het zoeken naar die zogenaamde zwarte lijst in het register makkelijker maken. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

2 maart 2012

Zorgverleners die een schorsing krijgen opgelegd horen inderdaad openbaar bekend te zijn. Laat dit gelden voor alle zorgverleners.
Vergeet echter dan ook niet de eindverantwoordelijken voor de kwaliteit en veiligheid in zorginstellingen , zijnde de raden van bestuur, maak ook daar een lijstje van.
Hopelijk komen de patientenverenigingingen dan ook met lijstjes waarop tevredenheidscijfers staan van de consument.
"naming, shaming and blaming" kan natuurlijk op verschillende manieren..........

Top