ACTUEEL

Commissie onderzoekt beloningsongelijkheid

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) start deze maand een onderzoek naar mogelijke beloningsdiscriminatie binnen de algemene ziekenhuizen. Aanleiding voor het onderzoek naar de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen is het feit dat het beloningsverschil door de jaren heen niet afneemt.

Verklaring

Het inkomensverschil bedraagt gemiddeld twintig tot vijfentwintig procent.  Voor het verschil zijn verschillende verklaringen. Zo werken vrouwen vaker in deeltijd of kiezen vaker voor beroepen in sectoren waar de beloning lager ligt. Ook hebben vrouwen niet zelden door loopbaanonderbreking minder werkervaring dan hun mannelijke collega’s.

Gemiddelde

Gecorrigeerd voor deze factoren resteert nog altijd een beloningsverschil van 6,5 procent. Aangezien dit percentage gebaseerd is op grote aantallen werknemers, verdeeld over allerlei bedrijfstakken, zegt het weinig over het beloningsbeleid bij een individuele werkgever of over de vraag hoe beloningsverschillen in de praktijk ontstaan. Om eventuele beloningsdiscriminatie te toetsen heeft de CGB een voor alle bedrijfstakken toepasbare onderzoeksmethodiek ontwikkeld.

Arbeidsinspectie

De ziekenhuizen zijn de eerste bedrijfstak die de CGB onderzoekt. De CGB is op het spoor gezet door de grote beloningsverschillen die de Arbeidsinspectie in de gezondheidszorg heeft vastgesteld en het relatief grote aantal verzoeken om een oordeel dat de CGB uit deze sector ontvangt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top