ACTUEEL

'Duits ziekenhuis kende verleden arts'

Het Duitse ziekenhuis waar de in Nederland uit zijn beroep gezette arts Nick Reijnen bijna twee jaar ongestoord werkte, was al vier maanden op de hoogte van zijn omstreden verleden in ons land. Toch zagen ze hierdoor geen reden om hem direct te ontslaan.

Dat blijkt uit een reportage in het televisieprogramma EenVandaag. De voormalige arts wordt in Nederland verantwoordelijk gehouden voor de dood van minstens vijf patiënten. Dit vanwege grove fouten bij maagverkleiningsoperaties in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. In Nederland is de chirurg daarom uit zijn beroep gezet en loopt er een strafzaak, maar intussen ging hij in Duitsland gewoon weer aan de slag als arts. Aanvankelijk zei het ziekenhuis in Duitsland niets van de geschiedenis van de man te hebben geweten. In de uitzending blijkt dat het ziekenhuis die informatie wel degelijk had, maar simpelweg terzijde heeft geschoven.

 

Foute inschatting

Reijnen werkte sinds mei 2010 voor het St. Georg Krankenhaus als waarnemend arts. Het ziekenhuis heeft destijds geen moeite gedaan om zijn verleden na te trekken. In november vorig jaar deed een patiënt dat wel en lichtte de directie in. Het verleden van de chirurg werd vervolgens uitgebreid besproken tussen artsen en directie maar dit heeft volgens directeur Hans Peter Schlaudt niet geleid tot het opzeggen van de samenwerking. “Een foute inschatting van de toenmalige directie”, aldus Schlaudt in EenVandaag.

 

Europese zwarte lijst

Al jarenlang wordt er gepleit voor een Europese zwarte lijst van artsen die uit hun beroep zijn gezet. Om te voorkomen dat zulke artsen in een ander land alsnog aan de slag gaan, wordt er volgens minister Schippers al zoveel mogelijk informatie uitgewisseld. De bewindsvrouw wil echter een stap verder en pleit voor overname van elkaars tuchtrechtelijke uitspraken.  “Dat we binnen Europa elkaars tuchtrechtelijke uitspraken overnemen, ja dát gaat nog wel enige jaren duren. Dus als u geopereerd wordt in Duitsland of België, zou ik toch maar even goed oppassen", aldus Schippers.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top