ACTUEEL

EU beraadt zich op vrouwenquota in bedrijfstop

EU beraadt zich op vrouwenquota in bedrijfstop

De Europese Commissie flirt met de idee van quota om het glazen plafond voor vrouwen in de top van het bedrijfsleven te doorbreken. Met quota verplicht je ondernemingen een bepaald percentage vrouwen in topfuncties te benoemen.

“Ik hou niet van quota's, maar wel van de resultaten die quota's bewerkstelligen”, stelde Europees Commissaris Viviane Reding (Grondrechten) maandag in Brussel. De commissaris had maandagochtend in Duitse media niet uitgesloten dat ze mogelijk deze zomer met het voorstel komt om in de hele Europese Unie quota in te voeren.

Wettelijke regels

“Waar er wettelijke regels zijn, wordt vooruitgang geboekt”, stelt Reding. In Frankrijk steeg het aandeel vrouwen in een jaar van 12 naar 22 procent, in Nederland van 15 naar 19 procent. Vrouwen bezetten in Nederland nog geen vijfde van de topposities in organisaties. Internationaal gezien zit Nederland daarmee net boven de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte.

De Europese Commissie gaf maandag het startschot voor een openbare raadpleging. De commissie wil van betrokkenen horen hoe de ongelijke verhouding tussen mannen en vrouwen in de top van bedrijven kan worden recht getrokken.

Amper verbetering

Een jaar geleden pleitte commissaris Reding nog voor vrijwillige maatregelen door ondernemingen zelf om de situatie aan te pakken. Maar volgens haar is er nauwelijks wat verbeterd. Slecht een op de zeven bestuursleden van Europese topbedrijven is vrouw (13,7 procent), niet meer dan een lichte stijging in vergelijking met 2010 (11,8 procent).

Beter resultaten

“Maar in dit tempo duurt het nog ruim 40 jaar”, stelt Reding. De commissaris wijst op rapporten waaruit blijkt dat een evenwichtige verdeling leidt tot betere bedrijfsresultaten. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

merhai

6 maart 2012

De denklijn hoort te zijn dat de bedrijfstop een afspiegling moet zijn van de samenleving.
In Nederland is dat zeker niet zo, de "old boys" houden dat al decennia tegen. Kijk maar eens naar jullie eigen Skipr papieren uitgave,op al de netwerkmeetings en de foto's die jullie publiceren zie je steeds dezelfde (oude) blanke mannetjes in een mooi pak.
Eng vind ik dat !!

Top