ACTUEEL

ZN wil materiële controles terug dringen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt dat controles op zorgkosten zo vroeg mogelijk in de keten moeten plaatsvinden. Daarmee wil ZN arbeidsintensieve en dure materiële controles achteraf verminderen, zo meldt MedNet.

ZN reageert hiermee op recente rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Volgens de NZa zijn de zorgverzekeraars te laks met het uitvoeren van materiële controles. Op basis van deze controles moeten de verzekeraars vast stellen of gedeclareerde zorg daadwerkelijk is geleverd.

Andere partijen

De zorgverzekeraars zijn onaangenaam verrast door de toonzetting van het rapport. “Vooral de uitermate eenzijdige benadering van de NZa in zijn oordeel over de verzekeraars gaat voorbij aan de verantwoordelijkheid van de andere ketenpartijen”, zegt Henny Wijngaard, manager Verzekeringen bij ZN, in MedNet. “In het rapport focust de NZa zeer sterk op de rol van materiële controles achteraf door de zorgverzekeraars als instrument voor een rechtmatige uitvoering.”

Voorkomen

Wijngaard vindt het een gemiste kans dat de NZa in het rapport met geen woord rept over de wijze waarop arbeidsintensieve en dus dure materiële controles verminderd kunnen worden. “Hiervoor is het noodzakelijk dat je controles die zo vroeg mogelijk in de keten kunnen worden uitgevoerd, versterkt”, aldus Wijngaard. “Niet alleen in de zorg, maar ook bij de zorgkosten geldt: voorkomen is beter dan genezen.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top