ACTUEEL

Minister overtuigd van meerwaarde traumaheli

Minister Schippers van Volksgezondheid is overtuigd van de meerwaarde van de traumaheli. Schippers denkt bovendien dat de implementatie van landelijke inzetcriteria de effectiviteit zal vergroten.

Schippers reageert hiermee op recent onderzoek van onderzoekers van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg en het UMC Utrecht. Volgens de onderzoekers duurt het te lang voordat de traumaheli de lucht ingaat, waardoor een reguliere ambulance uiteindelijk net zo effectief is. De onderzoekers konden geen significante verschillen in overlijden vinden tussen beide vormen van spoedeisende hulp.  

Geen algemene conclusie

Volgens Schippers is het onderzoek gebaseerd op een relatief oude en beperkte onderzoekspopulatie. Ook zouden er zijn geen data van de andere Mobiele Medische Teams (MMT) in Nederland betrokken bij het onderzoek. “Daarom kan naar mijn mening op basis van dit onderzoek geen algemene conclusie worden getrokken over de meerwaarde van de inzet van een traumahelikopter”, aldus Schippers.

Inzetcriteria

Schippers wijst er op dat er voor de inzet van MMT’s inmiddels landelijke inzetcriteria zijn ontwikkeld. Deze inzetcriteria vormen voortaan de basis voor het al dan niet inzetten van MMT’s , waarmee landelijke uniformiteit gewaarborgd is.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top