ACTUEEL

Orde wil aanjager zijn voor kwaliteitsregistraties

Kwaliteitsregistraties moeten in Nederland professioneel opgezet worden met behulp van de overheid. De Orde van Medisch Specialisten moet de beroepsgroep overtuigen mee te werken. Dit zegt Janko de Jonge van de Orde in gesprek met Skipr.

“De medisch specialisten hebben de afgelopen jaren in Nederland veel gedaan in het kader van richtlijnontwikkeling en dat doen ze goed. Wat nog niet goed gaat is dat we niet goed registreren waar we mee bezig zijn. Juist die registraties leiden tot proces- en kwaliteitsverbeteringen. Daar hebben we nog een enorme slag te slaan.”

De Jonge ziet een belangrijke rol voor de Orde als aanjager. “Wij moeten als Orde de individuele medisch specialisten motiveren om mee te doen met kwaliteitsregistraties, want zonder die dokter kan het niet voor elkaar komen. Het wordt hoog tijd dat de medisch specialist transparant wil zijn over wat hij of zij doet en dat men iets met de registraties wil doen om de kwaliteit te verbeteren.”

Centrale registratie

Verder zegt De Jonge dat de kwaliteitsregistraties centraal opgezet moeten worden. “”Wanneer je goed registreert, elkaar aanspreekt en transparant durft te zijn, zie je dat de kwaliteit verbetert. Daarbij zie je dat de kosten omlaag gaan en dat is in deze tijd, waarin de euro voor de zorg maar schaars besteed kan worden, erg belangrijk.

Hiervoor wordt door het Kwaliteitsinstituut voor de zorg van het College voor Zorgverzekeringen opgezet dat het docking station wil worden voor de kwaliteitsregistraties.

Bekijk het complete interview met Janko de Jonge op Skipr webtv

Dit artikel is onderdeel van  een serie over de recente innovatiereis naar het Karolinska Institutet en Vinnova in Zweden die Syntens, STZ en Skipr hebben georganiseerd. U kunt de komende tijd meer berichten over innovatie in de zorg vinden op www.skipr.nl/innovatie. Op Twitter kunt u de ontwikkelingen op het gebied van innovatie in de zorg volgen via de hashtag #iidz.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

7 maart 2012

De Jonge spreekt precies dezelfde taal als de ambtenaren van VWS nu spreken. Volgens mij wil de Orde gewoon geld hebben van VWS. Niets mee mis natuurlijk, zolang de Orde zich maar niet tegen haar leden keert. Die leden zijn echter niet blij met de registraties als deze gebruikt worden om de specialisten mee af te rekenen. En juist voor dat doel is VWS bereid te betalen.

Ik vind de rol die de Orde nu speelt dubieus.

uroloog

7 maart 2012

Is de Heer de Jonge nu de buikspreekpop van minister Schippers en de zorgverzekeraars geworden? Al dat geregistreer nu van prestatie en zizo indicatoren kost nu uren die beter aan patientenzorg kunnen worden besteedt. Vooral zo doorgaan en de burnouts van specialisten zullen, na tariefsdalingen en ontransparante DOT-ellende , niet uitblijven.

Bybau

8 maart 2012

Het lijkt mij een uitstekend idee dat de Orde een belangrijke rol krijgt in het transparant maken van kwaliteit. Een stap in de goede richting is eerst administreren wat er precies geleverd wordt en met welke uitkomsten. Uiteraard moet goed gekeken worden wat deze uitkomsten en registraties zeggen over kwaliteit waarbij geen kortzichtige conclusies getrokken mogen worden bij de zorginkoop van verzekeraars. De Orde kan door het voortouw te nemen ook juist opkomen voor haar leden, want juist die leden kunnen de zorg transparant maken, net als andere zorgprofessionals.

Anoniem

8 maart 2012

Prima verhaal van Janko De Jonge. Inderdaad kwaliteitsregistraties moeten professioneler: geeft inzicht, biedt een benchmark en leidt tot kwaliteitsverbetering. Een goed voorbeeld wat dat betreft is DICA (Dutch Institute for Clinical Auditing) www.clinicalaudit.nl. Inmiddels doen zij al 4 kanker registraties centraal (colorectal, GI, breast cancer en lung). In nauw overleg met stakeholders (ook patientenorganisaties) en inmiddels als goed voorbeeld genoemd door de minister zelf. Graag raad ik iedereen aan om op www.clinicalaudit.nl te kijken. De Jonge had zijn verhaal nog krachtiger kunnen maken door naar dit instituut te verwijzen.

Top