ACTUEEL

Achmea in rode cijfers: zorgtak maakt winst

Verzekeraar Achmea is vorig jaar in de rode cijfers beland. Het financiële concern boekte een nettoverlies van 208 miljoen euro, waar het in 2010 onder de streep nog 1,2 miljard euro overhield. De baten liepen met 8 procent terug tot 23,2 miljard euro. Op zorgverzekeringen werd wel winst gemaakt.

De zorgtak van verzekeraar Achmea heeft in 2011 een netto winst geboekt van 326 miljoen euro. Dit is een toename van 64 miljoen euro ten opzichte van 2010. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de overname van De Friesland Zorgverzekeraar en de winstmarge op de basisverzekering. Bij de aanvullende verzekeringen is het rendement flink gedaald. Financieel directeur Gerard van Olphen: “De klant kijkt steeds meer naar welke dekking bij hem past en welke niet. Waar we vroeger zagen dat de klant bij twijfel de aanvullende polis wel nam, zien we dat nu veranderen.” De bruto premieomzet steeg in 2011 met 1% vanwege de toenemende kosten van de gezondheidszorg.

Gemengd beeld

Voorzitter van de raad van bestuur  Willem van Duin sprak van ,,een jaar met een gemengd beeld''. De financiële resultaten vielen tegen, maar daar staat tegenover dat doelstellingen om de kosten en het aantal arbeidsplaatsen te verminderen, wel zijn gehaald. Ook de financiële positie is volgens Van Duin , ondanks de onrust op de financiële markten, sterk gebleven.

Verlies

Het verlies is vooral toe te schrijven aan het levensverzekeringsbedrijf. De onrust op de financiële markten en afschrijvingen drukten het resultaat van die divisie. Bij de schadeverzekeringen kwam een onverwacht groot aantal claims op inkomensverzekeringen binnen.

Het concern verwacht dat ook 2012 ,,een uitdagend jaar'' zal zijn. Gezien de voortdurende economische onzekerheid kijkt het bedrijf naar maatregelen om de kosten verder te drukken. (ANP/Skipr)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

13 maart 2012

Onhandig boekhouden van Achmea.

Het is maatschappelijk niet geaccepteerd om winst te maken in de zorg. Het zou beter zijn geweest als Achmea wat transfer pricing had toegepast en de winst elders had geboekt.

Natuurlijk moet je opletten met transfer pricing, want de wet beperkt de mogelijkheden, maar in de praktijk zijn er volop mogelijkheden.

ANH Jansen

13 maart 2012

Belegd vermogen van Achmea is opgelopen tot 42 miljard euro. Netto winst op de zorg is 3%. Wachten is op de details waar deze winst wordt gemaakt: beleggingen of via vermindering schadelast en verhoging premies, nominaal en via het ZorgverzekeringsFonds, de verevening.

Fors deel van de netto winst zal gekomen zijn van de farmacie. Meest eenvoudig in te kopen als je niet verder kijkt dan je neus lang is. Farmaceutische zorg beperkt zich in die visie tot laagste prijs van het doosje op basis van Taxe of DDD. De verzekerde heeft het nakijken. Welke prijs de verzekerde betaalt is totaal onbekend.
Transparantie vereisten gelden niet voor verzekeraars. Als het budget maar niet wordt overschreden.

Vermindering schadelast door verder afknijpen van de zorgaanbieders en afwentelen van het zorgverzekeraarsrisico op dezelfde zorgaanbieders zal in 2012 tot grote hoogten stijgen. Heeft met zorginkoop helemaal niets meer te maken en al helemaal niet met kwaliteit. Achmea richt zich geheel op laagste prijs.

Afboekingen van Goodwill waren in 2011 fors. Geheel onnodig. Dat krijg je als je niet naar kwaliteit kijkt en uitsluitend prijs als doorslaggevend koopargument gebruikt.

merhai

15 maart 2012

Kan me niet schelen waar ze de winst maken, ze maken winst en de premies stijgen toch , het pakket wordt steeds
kleiner en de zorgverleners worden steeds slechter beloond.
Zorgverleners en klanten zouden hun contract moeten opzeggen.
Hoeveel bonussen worden uitgekeert en hoe is het salarishuis?
Het ziekenfonds zou goedkoper zijn!!!

Top