ACTUEEL

Kamer wil vrouwen met implantaten registreren

Ziekenhuizen en ZBC’s moeten gaan registreren of vrouwen (borst)implantaten hebben gekregen. In de Tweede Kamer klinkt bij PvdA, VVD, CDA, SP en GroenLinks de roep om een betere registratie, zodat vrouwen langere tijd gevolgd kunnen worden en er onderzoek mogelijk is

,,Nu moet de inspectie ze zoeken en een oproep doen en weten we niet eens om hoeveel vrouwen het eigenlijk gaat'', vindt Khadija Arib (PvdA). Volgens haar is het bovendien hoog tijd dat de Gezondheidsraad een advies gaat geven over de veiligheid van prothesemateriaal.

De SP zit op dezelfde lijn. ,,De keurmerken die we hebben werken niet. Het is toch niet te veel gevraagd om minimaal te eisen dat een prothese langdurig veilig is? In Amerika zijn de implantaten die hier zoveel ellende veroorzaken gewoon verboden'', stelt Henk van Gerven.

Controle

Linda Voortman (GroenLinks) pleit ervoor om vrouwen met implantaten regelmatig te controleren. Anne Mulder (VVD) wil eveneens duidelijkheid hebben over de veiligheid van de implantaten. Mulder wil van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) weten of er bij alles wat nu gebeurt nog aanvullend onderzoek nodig is. De Kamer spreekt in april met de minister over de kwestie. (ANP/Skipr)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

15 maart 2012

Beter laat dan nooit.
Artsen en ziekenhuizen kunnen wel plaatsing van het implantaat declareren, maar er worden blijkbaar geen eisen gesteld aan zorgvuldige registratie. Dit moet per direct en met terugwerkende kracht gecorrigeerd worden.
Bovendien dienen slachtoffers van foutieve implantaten per direct eerlijk geinformeerd te worden en adequate medische begeleiding, in het kader van de zorgplicht van de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst.
Registratie, eerlijke informatie en adequate medische begeleiding dient te gelden voor alle patienten met implantaten.
Waarom verzwijgt Skipr het mega schandaal mbt het implanteren van foutieve metaal op metaal heupprotheses, nb gepubliceerd in The Lancet 13 maart 2012, deze week?

Zwarter

19 maart 2012

Ik zou deze kamerleden willen wijzen op lopende en beschikare alternatieven en geen nieuwe registraties vereisen. Adviseer iedereen kennis te nemen van businesscase en project Argus op www.zorgvoorinnoveren.nl
http://www.gs1.nl/samenzorgen/traceerbaarheid.html

Helaas is het anno 2012 nog steeds etiketten plakken omdat er geen uniforme barcode standaard wordt geeist door de ziekenhuizen. Je vraag je af waarom een blik doperwten wel een barcode heeft en een implaat nog steeds niet.

Top