ACTUEEL

'Concurrentie-idee staat samenwerking in de weg'

Het grootste verschil tussen Zweden en Nederland op het gebied van innovatie in de zorg is dat men in Zweden gericht is op een open samenwerking. In Nederland kijken professionals vanuit een competentie en concurrentie oogpunt. Dat zegt Ide Heyligers, orthopeed en decaan van het leerhuis van het Atrium MC.

Doordat men in Nederland kijkt vanuit het concurrentie-oogpunt hebben de zorgprofessionals niet het idee dat ze samen ergens naartoe moeten werken. “Ik heb het gevoel dat men in Nederland tegenover elkaar in plaats van aan dezelfde kant van de tafel zit,” aldus Heyligers.

Resultaten

Heyligers was mee op de innovatiereis naar Zweden die STZ, Syntens en Skipr in februari 2012 gezamenlijk organiseerden. Door wat Heyligers daar heeft gehoord zijn zijn ideeën over samenwerking nog veel sterker geworden. “Ik heb er wel eens over gedacht om mijn onderzoeksresultaten openlijk toegankelijk te maken voor iedereen en nu ben ik ervan overtuigd dat ik dat ga doen.” Heyligers denkt daardoor veel meer (internationale) samenwerking te kunnen bereiken.

Bekijk het complete interview met Ide Heyligers op Skipr webtv

Dit artikel is onderdeel van  een serie over de recente innovatiereis naar het Karolinska Institutet en Vinnova in Zweden die Syntens, STZ en Skipr hebben georganiseerd. U kunt de komende tijd meer berichten over innovatie in de zorg vinden op www.skipr.nl/innovatie. Op Twitter kunt u de ontwikkelingen op het gebied van innovatie in de zorg volgen via de hashtag #iidz.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

16 maart 2012

Wat een leermoment toch weer.

Waarom denkt Ide dat de aanbesteding van het openbaar busvervoer in Rotterdam gelopen is zoals deze is gelopen: RET is de winnaar en een aantal anderen zijn de verliezers. Die kunnen 10 jaar wachten op de volgende ronde. Denkt Ide dat de winnaar RET zijn innovatieve vondst heeft gedeeld met de verliezers? De winnaar krijgt de opdracht. Zo in het openbaar vervoer, zo ook in de zorg sinds 2006. De zorg wordt aanbesteed. Dat is marktwerking. Innovatie in Nederlandse zorg is alleen innovatie als het de zorg doelmatiger maakt; doelmatig is goedkoper. Bij aanbestedingen gaat de innovatieve zorgaanbieder vooraf zijn innovatie zeker niet delen met de concurrentie. Zelfs achteraf worden innovatieve vondsten slechts gedeeld na betaling van de octrooien/royalties. Zo gaat dat in landen waar marktwerking in de zorg is geïntroduceerd. USA, Nederland, Honduras, Mexico, Oeganda, Kongo, Centraal Afrikaanse Republiek. Laagste prijs is leidend. Winnaar takes all.

De OESO heeft dit ook uitgezocht en uitgewerkt in een advies aan OESO landen en landen die hun zorgstelsel willen hervormen. Marktwerking in de zorg is geen oplossing voor de problemen of vermeende problemen in de zorg. Marktwerking maakt de zorg niet beter, niet goedkoper en werkt verstorend. De OESO adviseert landen dan ook om te kiezen voor een Nationaal Ziekenfonds Model. Overheidssturing voorkomt bijwerkingen zoals Ide nu ook heeft ontdekt. Daarom hebben nagenoeg alle landen binnen de OESO gekozen voor een Nationaal Ziekenfonds Model.

Nederland en de USA zijn de grote uitzonderingen: mini en maxi.

Donkers

19 maart 2012

Voor een goede kwaliteit van zorg moet je kennis delen en kunde concentreren. Marktwerking doet precies het omgekeerde.

Top