ACTUEEL

Groene Hart beticht van ‘voorkruipzorg’

Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda onderzoekt de mogelijkheden van een business club, waarvan bedrijven uit de regio lid kunnen worden. Medewerkers van die bedrijven zouden in ruil voor een financiële vergoeding sneller kunnen worden geholpen.

Geen voorkeursbehandeling

Dat heeft bestuursvoorzitter Dirk Jan Verbeek tegen het Algemeen Dagblad gezegd. Woordvoerder Marianne van Slooten zegt op de site van MedNet dat de plannen voor een business club nog verre van concreet zijn. “We zitten echt nog in de oriëntatiefase en onderzoeken hoe we aan de wensen voor goede zorg van particulieren en de bedrijven in de regio kunnen voldoen. In de oprichting van een business club zien wij een mogelijkheid om de capaciteit van het ziekenhuis beter te benutten, zonder de wachtlijsten extra te belasten.  Medewerkers van de bedrijven die lid zijn, zouden op rustige momenten zoals de vrijdagmiddag geholpen kunnen worden.” In het AD benadrukt Verbeek daarom dat er beslist geen sprake is van een voorkeursbehandeling.

Verbieden

Toch heeft de Socialistische Partij (SP) inmiddels fel op het plan op het plan van het ziekenhuis gereageerd. In een persbericht roept de partij minister Ab Klink van VWS op dergelijke ‘voorkruipzorg’ te verbieden. “We betalen allemaal premie en belasting, gewone mensen moeten niet achtergesteld worden ten bate van mensen met een dikke portemonnee", aldus fractievoorzitter Agnes Kant .  Eerder dit jaar kwam het Kennemer Gasthuis onder vuur te liggen vanwege veronderstelde ‘voorkruipzorg’. In een reactie zette de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)een streep door de plannen.

Voorbarig

Van Slooten van het GHZ noemt de reactie van de SP voorbarig. “Er is nog geen concreet plan. Vooralsnog is het de vraag óf zo’n business club er komt, dat wordt later dit jaar duidelijk.” Ook zegt ze dat het ziekenhuis in Gouda zich 'uiteraard' aan de wet zal houden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top