ACTUEEL

‘Moreel kapitaal in zorg harder nodig dan ooit’

Moreel kapitaal in de zorg is het thema van de Paul Cremerslezing die op 25 april 2012 voor de tiende keer wordt gehouden. Prof. dr. Harry Kunneman, hoogleraar sociale en politieke theorie aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht is op deze dag de hoofdspreker.

Armoede in moreel opzicht

“Onze maatschappij produceert een ongekende economische rijkdom, zelfs in crisistijd, en beschikt over steeds meer professionele expertise, maar dreigt tegelijkertijd in moreel opzicht steeds armoediger te worden. De grote vraag wordt daarmee hoe met name in de zorg voor mensen aan de onderkant van de samenleving het aanwezige ‘morele kapitaal’ behoed en vermeerderd kan worden, in plaats van ondermijnd en geplunderd te worden in naam van concurrentie, efficiency en zelfredzaamheid.” Kunneman geeft hiermee een voorproefje op de lezing. 

Tiende Paul Cremerslezing

Deze tiende lezing vertrekt vanuit de betekenis van Paul Cremers als morele inspiratiebron, aldus Kunneman: “Hij had een groot hart voor mensen aan de onderkant van de samenleving en had bovendien het lef om onrechtvaardige structuren te bestrijden en verstarde machtsverhoudingen te doorbreken. Voor het veilig stellen van goede, menswaardige zorg zijn deze morele kwaliteiten in onze tijd harder nodig dan ooit.” 

Harry Kunneman

Kunneman is behalve hoogleraar sociale en politieke theorie ook wetenschappelijk directeur van de promotieopleiding van de Universiteit voor Humanistiek. Afgestudeerd als socioloog en gepromoveerd als filosoof, richt Kunneman zijn onderzoek op het snijvlak van kritische maatschappijtheorie en postmoderne filosofie, in verbinding met praktische vragen rond normatieve professionalisering in zorg, welzijn, onderwijs en bedrijfsleven.

De 10e Paul Cremerslezing vindt plaats op woensdag 25 april 2012 in het Hulstkampgebouw in Rotterdam. De bijeenkomst start vanaf 15.00 uur en eindigt rond 20.00 uur. De lezing is inclusief een diner en muziek. De prijs bedraagt 245,- excl. BTW. reserveren kan via een mail aan pcl@leeuwendaal.nl.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top