ACTUEEL

‘Gun elkaar de kracht van innovatie’

Nederland en Zweden lopen in veel opzichten parallel op het gebied van innovatie in de zorg. Het grote verschil tussen beide samenlevingen is dat men in Zweden elkaar informatie gunt en dat gaat een stap verder dan delen.

Dit zegt Nico van Meeteren, directeur levenslang gezond van TNO. “Op zowel technologisch als cultureel en sociaal vlak lopen er veel parallellen tussen de zorg innovatie in Zweden en Nederland. In Zweden vinden ze een patiëntendossier uit. Dat doen we in Nederland ook. Misschien is het goed voor de concurrentie, maar misschien is het beter om de krachten te bundelen en op Europees niveau samen te werken, zodat niet iedereen zijn eigen wiel gaat uitvinden.”

Spieken

We schermen volgens Van Meeteren inze informatie in Nederland ook veel te veel af van anderen. “Het is net als vroeger op school, niemand mocht bij je afkijken. Maar eigenlijk is het het mooiste als iedereen bij jou gaat spieken. We moeten bij innovatie veel meer wisselende contacten hebben. Beleid, onderzoek, ondernemers en praktijk moeten samen doorwerken aan het succes dat we nu al hebben. Gun elkaar de innovatiekracht en gun dat ook aan de samenleving en uiteindelijk aan de patiënt.”

Bekijk het complete interview met Nico van Meeteren op Skipr webtv.

Dit artikel is onderdeel van  een serie over de recente innovatiereis naar het Karolinska Institutet en Vinnova in Zweden die Syntens, STZ en Skipr hebben georganiseerd. U kunt de komende tijd meer berichten over innovatie in de zorg vinden op www.skipr.nl/innovatie. Op Twitter kunt u de ontwikkelingen op het gebied van innovatie in de zorg volgen via de hashtag #iidz.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

19 maart 2012

Van Meeteren heeft dit keer gelijk (en vrijwl alle andere keren ook), maar de verklaring van het gebrek aan openheid is dat toegang tot data macht oplevert. Macht die op tal van plaatsen en momenten kan worden gebruikt. En verzoek iemand maar eens om macht in te leveren...

Een oproep tot openheid zal weinig effect hebben. Toegang tot die data moet politiek worden geregeld. Vele onderzoekers hebben de politiek al verzocht om op te treden, maar die ziet het belang niet. En onderzoekers zijn nu eenmaal geen machtsfactor in Den Haag, dus het gaat niet gebeuren.

Van Zanten

20 maart 2012

Eén van de grootste problemen is nog steeds het gegeven dat alle data overal in silo's zit en het gebrek aan mogelijkheden om te delen. Dat kost niet alleen enorm veel geld doordat we een lock-in hebben maar op deze manier kunnen we ook heel weinig met alle data. Niet alleen de professionals maar ook de patienten kunnen niet bij hun eigen data komen.

Van de politiek hoeven we inderdaad niets te verwachten, idem van MinVWS, het woord innovatie kennen ze daar niet en ze lopen ook steevast achter de feiten aan. Met Nictiz idem, ook daar is het navelstaren, vasthouden aan ideeen van 10 jaar geleden en gebrek aan visie troef. We zullen het als professionals in de zorg zelf moeten gaan doen en nu eindelijk eens de krachten bundelen. Maak de data open, voor ons zelf en kijk dan wat we met elkaar in het belang van de patient kunnen delen.

Top