ACTUEEL

Geen nieuwe tbs-kliniek voor jongeren in Zetten

De O.G. Heldringstichting in het Gelderse Zetten mag geen behandelkliniek met 120 plaatsen voor gestrafte jongeren en jongvolwassenen bouwen op haar terrein. De gemeente Overbetuwe heeft terecht een bouwvergunning daarvoor ingetrokken, zo heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Protest

Tegen de voorgenomen bouw van het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) stak een storm van protest op in het dorp. Weliswaar huisvest de Heldringstichting al tientallen jaren jongeren met ernstige psychiatrische en gedragsmoeilijkheden, maar een nieuwe, grote kliniek voor jongeren met jeugd-tbs en jongvolwassen tbs-gestelden zien de inwoners niet zitten.

Strijd met bestemmingsplan

Het Overbetuwse college gaf in eerste instantie een bouwvergunning af, maar trok die later weer in omdat de komst van het FPC in strijd zou zijn met het bestemmingsplan, dat niet voorziet in de bouw van een penitentiaire inrichting. De Heldringstichting bestrijdt dat de kliniek een gevangenis zou zijn, maar de hoogste bestuursrechter vindt ook dat die met een muur van 5 meter hoogte en een hekwerk rondom het gebouw, alsmede het feit dat de jongeren er onvrijwillig achter slot en grendel verblijven, wel degelijk het karakter van een penitentiaire inrichting heeft.

De OG Heldringstichting is een particulier behandelcentrum voor observatie, verzorging, opvoeding, behandeling en begeleiding van jongeren met ernstige en gecompliceerde gedragsproblemen.  (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Krul

21 maart 2012

Gaat ex-Heldringbestuurslid Rieke Samson met haar laatste old boys network-baantje [commissie Samson] echt de misbruik lijken van Finkensieper en consorten uit de kast halen?? Dat had ze als bestuurslid al kunnen doen!! Nu laat ze zich betalen om haar eigen falen als bestuurslid te verhullen..het zoveelste duurbetaalde incomplete rapport voor op de stapel..wie wil aan deze mevrouw haar verhaal vertellen??....Hypocrisie ten top.

Van Zanten

22 maart 2012

Terecht dat de RvS dit onzinnige plan nu eindelijk om zeep heeft geholpen al had de gemeente wanneer de bewoners niet zo massaal één front hadden gevormd er gewoon mee ingestemd. Het hele dossier ademt een sfeer van 'we regelen het wel even'. Wel maf dat het uiteindelijk op het bestemmingsplan waar geen muur van 5 meter gebouwd mag worden wordt afgewezen.

Top