ACTUEEL

‘Zie de zorg niet alleen als een kostenpost’

De zorg moet gezien worden als kans, ook voor het bedrijfsleven, om omzet en winst te behalen. In Nederland wordt de zorgsector nog vaak gezien als een kostenpost. Dit stelt Maarten Rook, voorzitter van de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ) in een interview met Skipr.

Rook: “Het aardige hier in Zweden is dat ze hebben gedacht: die gezondheidszorg, en alles wat eromheen zit, is niet alleen een kostenpost. Het is ook een opbrengstfactor. Laten wij proberen met onze bedrijven daar ook een graantje van mee te pikken.”

Ambitie

Rook stelt dat men in Nederland het beste voor heeft met de zorg. “Maar wij slagen er wat minder in dan de Zweden om daar een goed model van samenwerking voor innovatie en kwaliteitstransparantie voor te vinden. Wij roepen vaak dat we ergens in de top vijf willen staan en denken dat de rest vanzelf gaat. Hier in Zweden is de ambitie en de kracht van de organisatie erg hoog.”

Bekijk het complete interview met Maarten Rook op Skipr webtv

Dit artikel is onderdeel van  een serie over de recente innovatiereis naar het Karolinska Institutet en Vinnova in Zweden die Syntens, STZ en Skipr hebben georganiseerd. U kunt de komende tijd meer berichten over innovatie in de zorg vinden op www.skipr.nl/innovatie. Op Twitter kunt u de ontwikkelingen op het gebied van innovatie in de zorg volgen via de hashtag #iidz.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Hans ter Brake

21 maart 2012

Daarnaast is de zorg regionaal vaak de grootste werkgever en een grote klant. Zorgt dus voor werkgelegenheid, bedrijvigheid en ... gezondheid / kwaliteit an leven. Kostendruk komt o.a. voort uit EU-norm < 10% BNP.

ANH Jansen

21 maart 2012

Zolang het beleid van visie van de Departementen blijven zoals ze blijven gaat het in Nederland alleen maar van kwaad tot erger. Dit soort reisjes zijn dan ook te beschouwen als verspilt premie geld. Ondoelmatige zorg.

VWS gaat immers onverdroten verder:

http://huisartsvandaag.nl/nieuws/29/+Nieuws/22110/Portret-van-Edith-Schippers-

Fantastisch profiel en wat een onkunde van de Minister (en daarmee van haar ambtenaren die haar soufleren).

Concurrentie en samenwerking gaan niet samen. Het blijft de ambtenaren van VWS/NZa ontgaan.

De Minister wil zelfs de concurrentie nog wat verder opschroeven: budget blijft budget, maar een partij die het beter doet mag ten koste van de anderen wel groeien in omzet.

Zweden, Denemarken e.a. landen met een Nationaal Ziekenfondsmodel hebben niet voor niets de zegen van de OESO. De denktank van de kapitalisten en liberalen van deze wereld.

Anoniem

21 maart 2012

Ik werk in de bouw en ik zou willen zeggen: "Zie de bouw niet alleen als kostenpost".

Anoniem

21 maart 2012

Ik werk in de glastuinbouw en ik zou willen zeggen: "Zie de glastuinbouw niet alleen als kostenpost".

Anoniem

21 maart 2012

Ik werk in de glastuinbouw en ik zou willen zeggen: "Zie de glastuinbouw niet alleen als kostenpost".

Top