ACTUEEL

Vakbond telt dertig grootverdieners in ouderenzorg

Vakbond telt dertig grootverdieners in ouderenzorg

De ouderenzorg telt 31 bestuurders die meer verdienen dan de Beloningscode Bestuurders Zorg toestaat. Dat stelt vakbond Abvakabo FNV op basis van een eigen inventarisatie.

De aanvoerder van wat Abvakabo FNV aanduidt als de ActiZ50 is Rob Koppen van de Zuid-Hollandse zorgorganisatie Mariënstaete-Valent. In 2010 bedroeg zijn bruto inkomen volgens de vakbond ruim 287 duizend euro. Andere grootverdieners zijn volgens de vakbond Cas Kruidenberg van ZuweZorg (286.760 euro),  Eelco Damen van Cordaan (252.000 euro), Paul Rademacher van ZorgSaam Zeeuws Vlaanderen (241.506 euro) en Pieter de Kort van Rivas Zorggroep (232.536 euro). De laatste twee geven overigens leiding aan een gemengd concern waar ook ziekenhuizen deel van uitmaken. Het bezoldigingsniveau in de ziekenhuissector ligt van oudsher hoger dan in de ouderenzorg.

Beloningscode

Anders dan in het geval van reguliere werknemers vallen bestuurders buiten de cao voor de verzorging, verpleging en thuiszorg. In plaats daarvan maken bestuurders individuele afspraken over hun beloning. Wel is sinds 2009 de Beloningscode Bestuurders Zorg van kracht, die de zorgbestuurders zichzelf hebben opgelegd. Op grond hiervan mogen bestuurders jaarlijks niet meer dan 193.000 euro verdienen. Van de vijftig best verdienende bestuurders in de ouderenzorg, verdienen volgens de vakbond 31 bestuurders meer deze norm.

Keiharde loonsverlaging

Met de publicatie van de ActiZ50, vernoemd naar de brancheorganisatie voor zorgondernemers, wil Abvakabo FNV de aandacht vestigen op de nieuwe cao-onderhandelingen in de zorg. “Duizenden thuiszorgmedewerkers kregen het afgelopen jaar te maken met een keiharde loonsverlaging”, aldus de vakbond. “Zij moesten kiezen tussen ontslag of een loonsverlaging van ongeveer 12 euro per uur naar 9 euro per uur.” Abvakabo FNV vindt het dan ook onacceptabel dat “de zorgbazen zich zo rijk rekenen”.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

merhai

23 maart 2012

stelletje onbaatzuchtige, ordinaire rovers.........schande, schaam je.

Gijs

23 maart 2012

Ja, zeker een schande. Een fooi t.o.v. bestuurders uit het bedrijfsleven:

“Uit het jaarlijks onderzoek van de Volkskrant ontvangt een CEO van een AEX-fonds in 2010 gemiddeld €3,1 miljoen, een stijging van 16 procent ten opzichte van vorig jaar. De grote salarisschommelingen worden veroorzaakt door bonussen, optiewinsten en aandelenwinsten. In het bedrijfsleven zijn de bonussen na twee magere jaren in 2010 weer aanzienlijk gestegen. De topbestuurders zagen hun gemiddelde jaarbonus met 40 procent toenemen, naar 935 duizend euro. Het vaste jaarsalaris van bestuurders bleef met gemiddeld 890 duizend euro wel nagenoeg gelijk”.

Dus waar heb je het over met een fooi van € 287.000,-- voor een bestuurder in de Zorg!!!

Sanders

25 maart 2012

Elke dubbeltje moet naar de zorg. Dit is publiek (belasting!) geld dat bedoeld is voor de zorg en niet voor zakkenvullers. Aanpakken die lui en dat begint met ze onder de cao te brengen!!

Top