ACTUEEL

Ook VUmc betaalt tolk voor patiënt zelf

Het VUmc gaat tolken voor patiënten uit eigen zak betalen. Het ziekenhuis wil daarmee voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan als mensen hun zorgverlener niet begrijpen. Het ministerie van VWS vergoedt sinds 1 januari 2012 geen kosten voor tolken meer.

Patiëntveiligheid

“Het belang van kwalitatief hoogwaardige zorg staat voorop, daarbij hoort ook dat patiënten en zorgverleners elkaar moeten kunnen verstaan”, zegt stafmedewerker patiëntenzorgcommunicatie Leontine Bijman. Zo moeten mensen begrijpen wat er met hen aan de hand is, wat ze wel en niet mogen of juist moeten doen en wat medicijnen voor hen kunnen betekenen. Bijman: “De regering vindt dat iedereen in Nederland de taal zou moeten spreken, maar de realiteit is nu eenmaal anders.”

Het VUmc heeft het budget voor dit jaar gebaseerd op de aanvragen in 2010. Bijman voorziet dat dit te weinig is, omdat steeds meer mensen bekend raken met de mogelijkheid een tolk in te schakelen en er daarom steeds meer vraag naar is.

Het UMC Utrecht, het AMC en het ADRZ gingen het VUmc al voor met het zelf betalen van tolk- en vertaalkosten.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Jan Taco te Gussinklo

23 maart 2012

Zeker, het zal niet alles oplossen, maar waarom wordt niet (ook) naar andere mogelijkheden gekeken?

http://www.dutchbuttonworks.com/2011/06/tolk-of-town/

Anoniem

23 maart 2012

Het lijkt mij in deze belangrijk om onderscheid te maken, daar waar eigen verantwoordelijkheid een rol speelt. Ofwel niet voor iedereen die zich niet verstaanbaar kan maken in een algemeen gangbare taal (in Nederland is ook het Engels en het Duits veelal te gebruiken).
Uiteraard dient de beschikbaarheid te zijn geregeld voor spoedeisende gevallen.

Vertaalbureau

16 april 2012

Goede stap. Ik ben persoonlijk van mening dat tolken in de zorg vergoedt moeten blijven!

Top