ACTUEEL

Schippers: vergoed alleen gecontracteerde zorg

Zorgverzekeraars moeten ervoor zorgen dat mensen voordat zij hun zorgverzekering afsluiten, weten met welke artsen en ziekenhuizen de verzekeraar een contract heeft.

Contracten

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat patiënten die naar een ziekenhuis gaan waarmee hun verzekeraar geen contract heeft, de rekening voor een groot deel of volledig zelf gaan betalen. Schippers meldde de Tweede Kamer maandag dat de maatregel alleen geldt voor mensen met een goedkopere zogeheten naturaverzekering. Voorwaarde is wel dat de verzekeraars op tijd aangeven met welke zorgverleners ze zaken doen.

Keuzevrijheid

Wie meer keuze wil hebben in de zorg of naar een arts wil met wie de verzekeraar geen contract heeft, kan kiezen voor een andere verzekeraar of een duurdere polis. “De keuzevrijheid blijft overeind. Je kunt zelf kiezen welke verzekeringsvorm je neemt, de goedkopere of de duurdere. Bovendien kun je kiezen tussen verschillende zorgverzekeraars met verschillende zorgaanbieders”, lichtte Schippers maandag toe in Trouw. Door scherper zorg in te kopen, denkt zij de stijgende kosten in de zorg te kunnen beteugelen. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

26 maart 2012

90% Van de bevolking heeft een In Natura polis. Komt voor een fors deel door de collectieve verzekeringen. De facto komt deze maatregel van de Overheid neer op een contracteerplicht van zorgaanbieders. Weigeren van de aangeboden contracten is er niet bij, tenzij iedereen weigert. Overleg is niet toegestaan. Wie gaat er als eerste door de knieen? Knippert met de ogen?

Merkwaardig is wel dat de Overheid tijdens het lopend jaar de regels wijzigt. Gaat deze maatregel in per direct of eerst per 2013? En wat is tijdig informeren? De begroting van VWS is bepalend voor de premie hoogte die verzekeraars mogen berekenen. 3de dinsdag per september wordt die begroting bekend. Dan moeten de polissen nog worden opgemaakt, gedrukt en verspreid. En voor dat afdrukken e.d. moeten de verzekeraars al weten wie zij hebben gecontracteerd. Hoeveel tijd krijgen verplicht verzekerden dan om zich te orienteren?

En is er dan nog sprake van onderhandelingen tussen verzekeraars en zorgaanbieders of gaat VWS ervan uit dat verzekeraars altijd een redelijk en billijk aanbod doen om zo aan hun zorgplicht te voorkomen?

En wat moet een In Natura verzekerde doen bij acute nood? Zelf betalen of toch afreizen naar de gecontracteerde zorgaanbieder? Of wordt dit weer een uitzondering? Concentratie van zorgaanbod speelt ook nog, geïntegreerde bekostiging speelt ook nog, populatie gebonden bekostiging speelt ook, en er speelt nog meer.

De samenhang in ballonnen en maatregelen ontbreekt geheel. VWS heeft 15.000 man personeel. VWS Finland of VWS Denemarken hebben er 250 man. Zou het daardoor komen?

Iedereen aan de Restitutie Polis dan maar? Vrije keuze zoals vrije keuze is bedoeld. Gezamenlijke PR campagne van alle zorgaanbieders en patiëntenvereningen in dit land?

Maar ja. Hoe moet dat dan met het Akkoord op Hoofdlijnen en met het BKZ?

En wat is het kernprobleem? Niet in de Cure. Die kosten zitten ver onder het EU gemiddelde. De care, de AWBZ, is de afwijkende eend in de bijt. Dus wat gaat Nederland doen? De Cure saneren.

Zo blijft men in Den Haag tenminste aan het werk.

PbDHJPNGr

15 april 2012

Ik zie op de foto's dat jullie volop engieten.Is de drop bedoeld voor de verjaardag van Daan morgen of blijft de drop 7 maanden onaangeroerd tot de verjaardag van Richtje? Toch handig zo'n buurtsuper in Nieuw Zeeland.Daan van harte gefeliciteerd met je verjaardag en maak er 17 september een gezellige dag van.Liefs Regina en Kees

NUhsotTZqumK

17 april 2012

HF3iTy <a href="http://anefusabypfc.com/">anefusabypfc</a>

pTFFfSDPVJJP

17 april 2012

ev9tIu , [url=http://igneobasfyjx.com/]igneobasfyjx[/url], [link=http://bqzwfurqhzyg.com/]bqzwfurqhzyg[/link], http://fzqjpkpsyrky.com/

Top