ACTUEEL

VS in spanning over voortbestaan zorgwet

VS in spanning over voortbestaan zorgwet

Met zoveel media-aandacht alsof het een sportevenement is, begint het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag met hoorzittingen over de nieuwe zorgwet. De negen hoogste rechters van de VS houden een hoorzitting van een ongekende periode van drie dagen. De vraag is of de verplichte zorgverzekering wel mag van de Amerikaanse grondwet.

Obamacare

De baanbrekende wet van president Barack Obama moet een verzekering bieden aan circa 32 miljoen Amerikanen die nu onverzekerd zijn. Vanaf 2014 moeten alle Amerikanen een zorgverzekering afsluiten, op straffe van een boete. Verzekeraars zijn verplicht iedereen als klant te accepteren, ook zwaar zieke patiënten.

Vrijheid

Volgens sommigen is dat een prachtige prestatie, maar anderen vinden het een schending van de persoonlijke vrijheid. “Als ze je kunnen verplichten een verzekering te nemen, kunnen ze je verplichten om een auto te kopen of een lidmaatschap van de sportzaal”, zei advocaat-generaal Kenneth Cuccinelli van Virginia, een van de 28 staten die afwillen van de wet.

Tegenstanders

Vooral Republikeinen zijn tegen de maatregel. Presidentskandidaat Mitt Romney noemt de wet een “groeiende ramp voor de Amerikaanse economie”. Partijgenoten hekelen de “buitensporige administratie” en de “hoge kosten van Obamacare”. De Republikeinen willen de wet intrekken zodra ze daartoe de kans krijgen.

Voorstanders

Maar voorstanders roemen de sociale verbetering door de wet. “Het is zorg voor iedereen. Dat is erg belangrijk”, zei Jasper Johnson, een 26-jarige computertechnicus uit San Francisco, die sinds vrijdag met anderen kampeert bij het hof in Washington om een plaatsje op de publieke tribune te bemachtigen. “Veel mensen krijgen geen zorg. Ik ben hier niet voor mezelf, maar voor de economie als geheel.”

Lange hoorzitting

Het Hof heeft 6 uur uitgetrokken voor mondelinge toelichtingen in de zaak. Dat is het langste in de afgelopen 45 jaar. Hoorzittingen duren er meestal slechts een uur.

De uitspraak van het Hooggerechtshof is op zijn vroegst in juni te verwachten. Het kan enorme politieke gevolgen hebben, voorspellen analisten. De zorgwet wordt namelijk beschouwd als Obama's grootste prestatie. Als het Hooggerechtshof de wet geheel of gedeeltelijk naar de prullenbak verwijst, staat Obama met bijna lege handen bij de presidentsverkiezingen in november. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

De Bekker

27 maart 2012

Zo vreemd. "Ze noemen het een schending van de persoonlijke vrijheid". Ja, natuurlijk is het dat! Net zoals het een schending van de persoonlijke vrijheid is om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Dat is echter niet om burgertjes te pesten, maar om anderen te beschermen en daarmee de maatschappij als geheel te beschermen.

Volledig in lijn met partijen die individuele vrijheid en eigen verantwoordelijkheid hoog in het vaandel hebben. Die vrijheid eindigt namelijk waar andermans vrijheid wordt geschonden.

De positie van Mitt Romney in deze is natuurlijk ook dubieus - als gouverneur van Massachusetts heeft hij er met zijn Romneycare hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat er een verzekeringsplicht werd ingevoerd.

Top