ACTUEEL

Zakformaat kunstalvleesklier in de maak

Mensen met diabetes type 1 hoeven over een paar jaar niet meer na te denken of en hoeveel insuline ze moeten inspuiten. Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en het bedrijf Inreda BV hebben een prototype kunstalvleesklier ontwikkeld die dat zelf meet en bepaalt.

Diabetici

Diabetici kunnen daardoor een redelijk normaal leven leiden, aldus de onderzoekers. Het apparaatje, dat nu nog de grootte heeft van een aktetas, zal over ongeveer 5 jaar tot zakformaat zijn verkleind. Via een sensor meet het apparaat de bloedsuikerspiegel. Via een klein buisje, dat onder de huid wordt ingebracht, spuit het apparaat zelf hormonen in het lichaam om continu de bloedsuikerspiegel op peil te houden.

Betere veiligheid

Nu moeten diabetici nog zelf spuiten als een sensor dat aangeeft. Volgens de onderzoekers geeft dat vaak problemen. Zo spuiten patiënten soms verkeerde hoeveelheden insuline in of besluiten ze niet of minder te eten om een injectie te voorkomen.

Volgens een woordvoerder van het AMC moeten de wetenschappers een compleet nieuw pompje ontwikkelen, omdat bestaande exemplaren alleen insuline kunnen verwerken. “We willen een pompje dat ook glucagon kan inspuiten om de bloedsuikerspiegel juist te verhogen als dat nodig is.”

Wereldwijd hebben 285 miljoen mensen diabetes. Ongeveer 10 procent van hen heeft diabetes type 1. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top