ACTUEEL

Hof stelt kritische vragen over Obamacare

Het Amerikaans hooggerechtshof was dinsdag kritisch over de omstreden zorgverzekeringswet van president Barack Obama. De rechters die bekendstaan als conservatief stelden op de tweede dag van hoorzittingen diepgaande vragen over 'Obamacare'.

Grenzen van de macht

John Roberts en Anthony Kennedy zetten de verdedigers van de wet onder druk. De rechters wilden onder meer precies weten waar de macht van de federale overheid ophoudt, om mensen te dwingen die de verzekering niet willen.

Persoonlijke vrijheid

Ook vroegen ze zich af in hoeverre de wet de persoonlijke vrijheid schendt, omdat de wet burgers verplicht stelt een verzekering te kopen. De grote vraag is of de verplichte zorgverzekering wel mag van de Amerikaanse grondwet. Veel Amerikaanse staten willen van de wet af.

Obamacare

Obamacare moet een verzekering bieden aan circa 32 miljoen Amerikanen die nu onverzekerd zijn. Vanaf 2014 moeten alle Amerikanen een zorgverzekering afsluiten, op straffe van een boete. Verzekeraars zijn verplicht iedereen als klant te accepteren, ook zwaar zieke patiënten.

De uitspraak van het hooggerechtshof is op zijn vroegst eind juni te verwachten en kan grote politieke gevolgen hebben. De zorgwet wordt namelijk beschouwd als Obama's grootste prestatie, terwijl in november verkiezingen zijn. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top