ACTUEEL

Schippers overleeft motie van wantrouwen

Minister Schippers van VWS heeft woensdagavond een motie van wantrouwen overleefd. De motie kreeg steun van de PvdA, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Oppositiepartij SP had de motie ingediend uit onvrede over de gang van zaken rond de campagne om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen. Volgens de SP heeft het ministerie willens en wetens verzwegen dat de kosten van het organiseren kunnen oplopen tot acht miljard euro. Ook gedoogpartner PVV toonde zich kritisch, maar stemde niet met vier oppositiepartijen mee.

Geen excuses

Ondanks de verwijten van de linkse oppositie dat ze informatie heeft achter gehouden, hield Schippers tegenover de Kamer staande dat ze integer heeft gehandeld. Schippers verdedigde haar besluit om de plannen rond de Olympische Spelen te organiseren niet groots in de media te brengen. Het kostenoverzicht is volgens haar nog maar een eerste check. Excuses vond Schippers niet nodig.

Beschadigd

De Volkskrant vraagt zich af of het vertrouwen in de minister niet ernstig beschadigd is door het debat.
“Dat is lastig”, aldus de Volkskrant. “Helemaal omdat de zorg een zeer belangrijk onderwerp is, waar wellicht ook nog op wordt bezuinigd. Daarvoor heeft Schippers een constructieve en welwillende Kamer nodig. Het is nog maar de vraag of ze die ooit nog krijgt.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

28 maart 2012

Niet alle oppositiepartijen deden mee dus de schade is beperkt. Feit blijft dat de kamer informatie is achtergehouden met een strategisch doel. Pragmastich als de meeste partijen zijn, wordt hier geen zware consequentie aan gehangen omdat het onderwerp niet belangrijk genoeg is. Was het onderwerp zelf politiek gevoeliger, dan had de motie waarschijnlijk wel de steun gehad van alle partijen.

Interessant hier is met het gebrek aan steun van de D66. Vroeger was dat een principiele partij, zeker in tijden van oppositie. Pechtholt heeft daar duidelijk een eind aan gemaakt. Zetels, zetels, zetels is zijn devies. En daarmee heeft de partij wederom een kroonjuweel ingeleverd. En daarmee is de partij ook deel geworden van het establishement dat het beoogde te bestrijden.

Top