ACTUEEL

LVO tevreden met ‘India-rapport’ inspectie

De Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (LVO) is blij met de conclusies uit het onderzoek naar de inzet van Indiase verpleegkundigen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De LVO ziet in het rapport een bevestiging van de eigen enquête naar de kwaliteit van deze verpleegkundigen.

De LVO deed vorig jaar een enquête onder de eigen achterban. Hieruit kwam naar voren dat een deel van de LVO-leden twijfels had over de kwaliteit van de Indiase OK-verpleegkundigen. Volgens de LVO zou de patiëntveiligheid in het geding zijn. Voor de inspectie waren deze signalen mede aanleiding om een eigen onderzoek te starten.

Geen aanwijzing

Op basis van dit onderzoek concludeerde de inspectie op 22 maart de signalen uit de LVO-enquête niet te kunnen bevestigen. “De inspectie heeft geen aanwijzingen gevonden om te veronderstellen dat de inzet van Indiase operatieassistenten heeft geleid of leidt tot onveilige situaties in de bezochte ziekenhuizen”, aldus de inspectie.

Alert

Volgens de LVO is het uitblijven van calamiteiten vooral te danken aan de alerte houding en extra inspanningen van de Nederlandse OK-verpleegkundigen gedurende de inwerkfase. De LVO ziet in het inspectierapport de eigen indruk van het tegenvallende werkniveau van de Indiase operatieassistenten bevestigd. Ook toont het inspectierapport volgens de LVO aan dat de taal- en cultuurbarrières lastiger te slechten zijn dan verondersteld. Om die reden blijft de LVO sceptisch over het aantrekken van buitenlandse collega’s. Wat de LVO betreft hadden de tijd, het geld en de energie die in het Indiase rekruteringstraject zijn gaan zitten, beter besteed kunnen worden aan het opleiden van nieuwe leerlingverpleegkundigen.  

In het meinummer van Skipr magazine dat medio april uitkomt, verschijnt een uitgebreid achtergrondverhaal over de Indiase OK-verpleegkundigen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top