ACTUEEL

Maagband leidt vaak tot heroperaties

Maagbandjes leiden op lange termijn tot te veel complicaties. Dit blijkt uit onderzoek van artsen in het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk dat gepubliceerd is in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

In de studie werd gekeken naar de lange termijn resultaten van de eerste 30 maagbandjes die in Nederland werden geplaatst, ruim 20 jaar geleden. De grote meerderheid onderging een heroperatie als gevolg van complicaties. Ook de bariatrisch chirurgen in het RKZ markten de afgelopen jaren dat ze steeds meer maagbandjes moesten verwijderen. "Hoewel de maagbandjes op korte termijn effectief zijn, adviseren wij uiterste terughoudendheid in het plaatsen van bandjes", stelt Huib Cense, chirurg in het RKZ. 

Bypass

Weliswaar is het aantal complicaties na plaatsing van een maagband door betere operatietechnieken afgenomen, toch blijft het aantal heroperaties als gevolg van complicaties groot. Inmiddels worden in Nederland bijna geen maagbandjes meer geplaatst. "Momenteel adviseren we veel eerder de gastric sleeve of gastric bypass”, reageert Cense. “Hierbij wordt een deel van de maag weggehaald en een deel van de darm omgeleid, waardoor er veel minder voedsel kan worden opgenomen. Dit is een meer ingrijpende operatie, maar met minder complicaties op lange termijn."

Eerste ziekenhuis

Het Rode Kruis Ziekenhuis was in 1991 het eerste ziekenhuis in Nederland dat een maagbandje plaatste bij een patiënt met morbide obesitas. Door de jaren heen heeft het ziekenhuis veel ervaring opgedaan in het opereren van mensen met extreem overgewicht. Samen met de Nederlandse Obesitas Kliniek behandelt het Rode Kruis Ziekenhuis patiënten nog altijd met ernstig overgewicht in de regio Noord West.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top